A Kóla, puska, sültkrumplit is rendező Michael Moore legújabb dokumentumfilmjét a Fahrenheit 9/11-et levetítették a cannes-i filmfesztivál résztvevőinek. A kritikusok nem voltak elragadtatva az alkotástól.

A Fahrenheit 9/11-ről Moore azt nyilatkozta Cannes-ban, hogy szándékai szerint George W. Bush amerikai elnök és Oszama bin Laden állítólagos kapcsolatát mutatja majd be dokumentumfilmjében. A Variety kritikusa, Todd McCarthy szerint azonban a film inkább az érzelmekre hat, mint a tényeket boncolgatja.

Moore szerint a Bush-kormány megkísérelte megakadályozni a film bemutatását. A Fehér Ház szóvivői nem kommentálták az Oscar-díjas filmes kijelentését. A Fahrenheit 9/11-et eredetileg a Miramax mutatta volna be, azonban az anyacég Disney tiltakozott a döntés ellen. Moore szerint a mamutcég politikai nyomás hatására szólalt fel alkotása ellen.

A dokumentumfilm többek között politikai összeesküvésről, Bush elnökségéről, a 2001. szeptember 11-i terrotámadásokról, valamint az iraki háborúról szól. Moore feltételezése szerint több szaúd-arábiai cég támogatta pénzzel a Bush családhoz közel álló olaj- és fegyvercégeket. Elmélete szerint az afganisztáni háború is csupán azt a célt szolgálta, hogy egy amerikai kézben lévő földgázvezetéket építhessenek az országon keresztül.

A film foglalkozik az Irakban állomásoztatott amerikai katonákkal is. Az egyik riportban egy a fiát elveszítő anya próbál választ kapni kérdéseire, egy másik felvételen pedig Moore próbálja meg rávenni a kongresszus tagjait, hogy fiaikat küldjék az amerikai hadsereg soraiba.

Az egyik legerősebb jelenet azonban Bush elnököt ábrázolja, amikor 2001. szeptember 11-én a terrortámadások alatt egy óvodáscsoporttal találkozott. Moore szerint az USA első embere már azelőtt értesült az első repülőgép becsapódásáról, hogy belépett volna az oktatási intézménybe. Az elnök a Kedvenc kiskecském című mesét olvasta fel a gyerekeknek, amikor értesítették a World Trade Center ikertornyaiba csapódó második gépről is. Ekkor még hét percig olvasta a történetet, míg kiséretének egyik tagja nem javasolta neki, hogy ideje távozni.

A hasonlóan elgondolkodtató jelenetekkel tűzdelt alkotásról a kritikusok azonban nem voltak kifejezetten pozitív véleménnyel.

"Szerintem a film túl hosszú, és helyenként elég unalmas" - nyilatkozta a BBC-nek Derek Malcolm filmkritikus. "Ennek ellenére vannak erős részei. Nem annyira sokkoló, mint Moore előző filmje. Ha John Kerry lesz az elnök, vélhetőleg nem emiatt nyeri meg a választásokat."

Moore cannes-i felszólalását nem támasztotta meg kézzelfogható bizonyítékokkal, csupán annyit mondott, "egy a Fehér Házzal kapcsolatban álló személy", illetve egy "befolyásos republikánus" ellenezte a film bemutatását a Disneynél. A vállalat tagadta, hogy politikai nyomásgyakorlásra cselekedett volna.

Ennek ellenére a rendező bizakodó a Fahrenheit 9/11-gyel kapcsolatban, és elmondta, néhány ismerőse, akik már látták a kész alkotást, úgy vélekedtek, "nagyobb hatása lehet az amerikai elnökválasztásra, mint gondolták".

Moore filmjét végül a Miramaxot vezető Weinstein testvérpár mutatja majd be, miután megvásárolták a Disneytől annak terjesztési jogait.