A Kontroll kapta az Ifjúsági díjat Cannes-ban

Néhány nappal ezelőtt arról számoltunk be, hogy a telt házas vetítés mellett a Kontroll cannes-i szereplése kapcsán a Screendaily és a Hollywood Reporter is pozitív hangvételű kritikát közölt a filmről. Most pedig megvan az első hivatalos elismerés is: Antal Nimród Kontroll című filmje kapta az Ifjúsági díjat (Prix de la Jeunesse) a cannes-i filmfesztiválon. Hasonló elismerésben utoljára Gothár Péter Megáll az idő-je részesült.

A Népszabadság értesülései szerint Cannes-ban "a szakmai közönség vastapssal fogadta a harmincegy éves Antal Nimród Kontroll című játékfilmjét, amelyet az Un Certain Regard szekcióba válogattak be. A jó hangulatú sajtóvetítésen mintegy kétszáz újságíró volt kíváncsi a budapesti metróban játszódó, egyéni hangulatú thrillerre."

A szekció döntőbizottsága egy héttagú, fiatal, 18-25 éves mozirajongókból álló zsűri, melynek tagjait pályázat útján választják ki. Az a jelentkező kerülhet be az ifjú rendezők munkáját elbíráló testületbe, aki egy színvonalas dolgozatban bizonyítja a mozi iránti érdeklődését, tájékozottságát és kritikus  ítélőképességét. A zsűri tagjai között hat francia fiatal és egy görög diáklány volt. Értékelésükben kiemelték a metró zárt világában játszódó történet egyetemességét és a film kitűnő ritmusát, s május 21-én a kategória győztesének választották a Kontroll-t.

A díjat péntek délután Cécile de France neves színésznő adta át a Fesztiválpalotában, majd a lelkes közönség előtt ismét levetítették a filmet.

"Több külföldi ország is érdeklődik a film iránt, egyelőre azonban korai lenne erről többet mondani"- árulta el a rendező, aki egyébként igyekszik minél több filmet megnézni a fesztiválon. "Cannes nagy flash számomra, nem tudom, mennyire a filmekről szól, de klassz és fura érzés itt lenni." 

Vezér Éva, a Magyar Filmunió vezetője az MTI párizsi irodáját tájékoztatva elmondta, hogy a francia ifjúsági és sportminisztérium által létesített díjat, amelyet idén 23. alkalommal osztottak ki, a cannes-i filmfesztivál Un Certain Regard versenyprogramjában szereplő első, második vagy harmadik filmes rendező kaphatja. Hét film közül találták a legjobbnak Antal Nimród Kontrollját. Fiatal magyar alkotó legutóbb 1982-ben részesült ebben az elismerésben, akkor Gothár Péter Megáll az idő című filmje nyerte el a Prix de la Jeunesse-t.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK