Daniel Radcliffet utolérte a végzete. Az ifjú varázslótanoncot alakító fiú lassan kinövi Harry szerepét, így nagyon valószínű, hogy az ötödik filmben már nem ő alakítja majd a hogwartsi mágusaspiráns szerepét.

A producerek megerősítették, hogy rövidesen lecserélik a J. K. Rowling regényeiből készült Harry Potter-filmek arcát egy fiatalabb fiúra. Az ifjú mágus barátait, Ront és Hermionét alakító színészeket is rövidesen leváltják, hiszen már mindhárom fiatal betöltötte 14. életévét.

"Rövidesen eljön az idő, amikor egyikük vagy akár mindhármuk szerepére mást kell majd keresnünk" - nyilatkozta David Heyman, a Potter-filmek egyik producere. "Nem tudom, mikor kerül majd rá sor, az ötödik, a hatodik vagy a hetedik filmben, de szembe kell nézni a ténnyel, hogy ez elkerülhetetlen."

Radcliff - aki nemrégiben megelőzte Charlotte Church énekesnőt, s ezzel Harry herceg után Anglia második leggazdagabb tinédzsere lett - július 23-án tölti be 15. életévét, s ezt hamarosan nem lehet majd titkolni a kamerák előtt. Ennek ellenére az eddigi négy filmben szereplő gyerekszínészeket leszerződtették a Harry Potter és a tűz serlege című epizódra is, amelyet három hete kezdett el forgatni a Négy esküvő, egy temetés-t is jegyző Mike Newell. A negyedik Potter-mozi 2005 novemberében kerül majd a mozikba. A három fiatalnak azonban még nincs érvényes szerződése az ötödik epizódra a Harry Potter és a Főnix rendjé-re.

Addig azoban a kiskorú sztárok élvezhetik a népszerűséget, ugyanis most vasárnap tartották a Harry Potter és az azkabani fogoly világpremierjét New Yorkban, ahol közel 6000 rajongó várta a főszereplőket a Radio City Music Hall előtt. Az európai bemutatót ezen a héten tartják Londonban, s a film június 4-én kerül a világ filmszínházaiba.

Forrás: InterCom
Az ifjú sztárok nem fogadták túl jól a leváltásukról szóló híreket

A 136 perces alkotás az előző két részhez képest valamivel érettebb, sötétebb hangulatú. A rendezői székben az Anyádat is című alkotást jegyző spanyol rendező, Alfonso Cuarón foglalt helyet. A történet szerint az azkabani börtönből megszökött gonosz varázsló a Hogwarts iskola felé tart, hogy leszámoljon Harryvel. Az ifjú varázsló a rettenetes dementorokkal, az azkabani börtön szörnyű őreivel is kénytelen lesz szembeszállni.
 
Bár a képsorok helyenként kifejezetten félelmetesek, a premieren megjelent kiskorú közönség pozitívan fogadta a filmet, s értékelték, hogy a kalandok jóval izgalmasabbak lettek, mint a korábbi epizódokban.