A zöld ogre valósággal bebetonozta magát az amerikai mozis nézettségi listák csúcsára, s még Roland Emmerich speciális effektektől hemzsegő filmje, a Holnapután sem tudta letaszítani onnan.

Bár a német származású rendező filmje csütörtöki bemutatóját követően nem kevesebb mint 86 millió dolláros bevételt produkált az első hétvégén, még ez sem bizonyult elégnek ahhoz, hogy felülmúlja a DreamWorks egészestés animációs filmjét, a Shrek 2-t, amely második víkendjén 92,2 milliót hozott a stúdió konyhájára.

A pünkösdi hétvége számos rekordot megdöntött, mint például a bevételi szempontból legjobb négy nap a mozizás történetében. Ez volt az első alkalom, amikor két alkotás is 80 millió dollárnál magasabb bevételt generált. A Nielsen intézet felmérése szerint a hétvégi teljes pénzforgalom 240 millió dollárra rúgott a mozik pénztárainál, s ez 19%-kal magasabb, mint egy évvel ezelőtt. Akkor a Jim Carrey főszereplésével leforgatott Minden6ó bizonyult a legjobbnak 85,7 millióval, a Mátrix: Újratöltve pedig 45,6 milliót gyűjtött össze második hétvégéjén.

A Holnapután teljesítménye minden idők bemutató utáni második legjobb eredményét tudhatja magáénak. A legutóbbi rekordot éppen a Shrek első része állította be, amely 2001-ben, szintén a pünkösdi hétvégén 55,2 millió dollárt hozott a DreamWorks konyhájára. Akkor a Ben Affleck és Josh Hartnett főszereplésével leforgatott Pearl Harbor állt az élen 75,2 millióval.

"Bármikor beleegyezem, hogy csak a másodikak legyünk, ha 86 millió dollár "jár" az ezüstéremért" - nyilatkozta a Varietynek Bruce Snyder, a Holnaputánt bemutató Fox terjesztési vezetője. "Nagyon beindult a bolt. Kicsit sokkoló is, hogy ez a két film ilyen mértékben meg tudta mozgatni a felvevőpiacot."

Emmerich legutóbb a Függetlenség napjá-val jutott el hasonló magasságokba. A Jeff Goldblum és Will Smith neve által fémjelzett sci-fi az első öt nap alatt generált 96,1 milliós bevételt. Ennek ellenére a Holnaputánra az első négy nap alatt többen váltottak jegyet, mint az ID4-re. A Holnaputánt összesen 110 régióban mutatták be világszerte. A nézettségi lista harmadik helyén a Brad Pittet, Orlando Bloomot és Eric Bana-t felvonultató Trója végzett, amely "mindössze" 15 milliót tudott kivenni az amerikai mozilátogatók zsebéből.

Forrás: UIP Dunafilm

A Shrek második epizódja a péntektől vasárnapig tartó időszakban mindössze 33%-ot veszített előző heti lendületéből, s 108 millió helyett "csupán" 72,2 milliót generált, s ezzel megelőzte a legjobb második heti teljesítményt, amely eddig a Pókember című filmhez fűződött, amelyre annyian váltottak jegyet bemutatója után két héttel is, hogy 71,4 millió folyt be a stúdió bankszámlájára. A Shrek 2 a Jurassic Park harmadik részét is felülmúlta, amely 1997-ben 90,2 milliót gyűjtött össze a hosszú hétvégén.
Az animációs alkotás összesített bevételei jelenleg 257 milliónál járnak, s ezzel csak hajszálnyival marad el az első epizód 268 milliójától.

A DreamWorks terjesztési igazgatója, Jim Tharp szerint azért vetítették a Shrek 2-t ilyen sok helyen, hogy a lehető legnagyobb bevételre tegyenek szert, mielőtt a következő, nagy érdeklődésre számot tartó családi mozi, a Harry Potter és az azkabani fogoly a filmszínházakba kerül.

"Valószínűleg nem tudjuk még egyszer megismételni ezt a teljesítményt" - mondta Tharp. "De természetesen nagyon elégedettek vagyunk, mert vélhetőleg a második rész bevételei felülmúlják majd az eredeti Shrek bevételeit, mire a Harry Pottert elkezdik vetíteni."