Egy évet kapott Romániában a Dallas producere

Egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte első fokon a Brassó megyei Kőhalom törvényszéke Wesserle Tibort, a kolozsvári CineCorvin Kft. igazgatóját a Dallas című film tavalyi forgatásakor elkövetett "környezetvédelmi kihágásokért" - írta hétfői számában a Krónika.

Az ítélet indoklását még nem kapták kézhez, de megérkezése után fellebbeznek a döntés ellen  mondta az erdélyi napilapnak a filmet gyártó Új Budapest Filmstúdió vezetője, Kántor László producer. "Nem tudok arról, hogy egy filmért valaha is elítéltek volna valakit" - fűzte hozzá.

A forgatás tavaly augusztus 25-én kezdődött két helyszínen, Sepsiszentgyörgyön és Alsórákoson. A Dallas-t Pejó Róbert aradi születésű, huzamosabb ideig Németországban alkotó, jelenleg New Yorkban élő rendező vitte filmre.

A román hatóságok különböző engedélyek hiányára és környezetszennyezésre hivatkozva leállították az Alsórákos melletti bezárt salakbányában folyó forgatást. Előtte több ízben is erőszakkal behatoltak a helyszínre, majd teherautókkal kezdték elhordani a díszletként felhalmozott hulladékot.

A jogi huzavona október elejéig tartott, amikor a brassói törvényszék elnöki rendelete nem adott engedélyt a forgatás folytatására, és a stáb megkezdte a díszlet felszámolását. A Krónika tudni véli, hogy a kényszerszünet napi 25-30 ezer eurónyi veszteséget okozott a gyártóknak.

Adrian Nastase miniszterelnök imázsrombolónak nevezte a filmet, amely egy hulladéktelepen élő roma közösség életéről, az ott szövődő viszonyokról szól. Kántor szerint ugyanakkor a történet egyetemes érvényű, nem Romániáról szól, bárhol történhetne. Hosszas jogi huzavona után a forgatás teljesen leállt, a filmet Magyarországon, a fóti homokbányában fejezték be. 

A gyártó Új Budapest Filmstúdió koprodukciós partnere a német MTM-Medien und Television GmbH és az osztrák Allegro Film, valamint a romániai CineCorvin mint alvállalkozó. A filmtervet beválasztották a rotterdami Cinemart forgatókönyvírói vásárra is, ahová több ezer forgatókönyv közül negyvenet jelöl a nemzetközi kuratórium. A filmet a magyarországi ősbemutató után Németországban és Ausztriában, valamint az Egyesült Államokban is bemutatják.

Kántor a lapnak elmondta: a napokban fejeződtek be a film utószinkron-munkálatai, jelenleg a labormunkák folynak, így két-három héten belül kész a Dallas. A filmet a nyári velencei fesztivál előválogató zsűrije is megnézi. Magyarországi bemutatója a nyári, ősz eleji fesztiválszezon lejárta után, november-decemberben esedékes.

KAPCSOLÓDÓ CIKK