Az Oscar-díjas dokumentumfilmes legújabb alkotását a műfajban eddig nem látott méretű reklámkampánnyal népszerűsítik majd az amerikai mozikban.

A Bush család és Oszama bin Laden üzleti kapcsolatairól, valamint az iraki háborúról szóló Fahrenheit 9/11 június 25-én kerül bemutatásra az Egyesült Államok több mint 500 filmszínházában. Ez több mint duplája azon moziknak, amelyek bemutatták Moore Oscar-díjjal jutalmazott dokumentumfilmjét, a Kóla, puska, sültkrumpli-t.

A filmet terjesztő Lions Gate pedig közel tízmillió dollárt szán a Fahrenheit 9/11 népszerűsítésére. Ez persze csak töredéke a hollywoodi kasszasikerek reklámjára költött összegeknek - amelyek 40 millió dollár környékén szoktak lenni - de minden eddigi marketingköltséget felülmúl a dokumentumfilmek kategóriájában, s csaknem kétszerese a film 6 milliós gyártási költségvetésének.

Moore alkotását természetesen az internet segítségével is népszerűsítik, s igyekeznek minél több csoportos jegyet eladni. A film hivatalos honlapja mellé létrehoztak egy külön website-ot, ahol a felhasználók bármelyik moziba, amely műsorára tűzi a Fahrenheit 9/11-et, lefoglaltathatják jegyeiket. Természetesen itt várják a nézőcsoportok rendeléseit is, amelytől a terjesztő cég a legtöbb jegyeladást várja. A terjesztők a suttogó propagandára is építenek, ezért 10-12 premier előtti vetítést is szerveznek Los Angeles és New York térségében.

A szakértők a Fahrenheit 9/11-től azt várják, hogy könnyedén felülmúlja majd a Kóla, puska, sültkrumpli 21,6 millió dolláros bevételeit. A Bush-kabinet ennek ellenére elítélte a filmet, s felháborítóan hiteltelennek nevezte. A Move America Forward nevű konzervatív csoport igyekszik megakadályozni a bemutatót.

"Michael Moore-nak megvan a joga a szabad beszédhez" - nyilatkozta Howard Kaloogian, a Move America Forward elnöke a Daily Variety számára. "De ugyanígy van ezzel néhány millió amerikai, akik ezt a katonaságellenes propagandát sértőnek találják."

A rendező jelenleg Mario Cuomo New York-i kormányzót szeretné megnyerni, hogy segítsen neki alacsonyabb korhatár-besorolást szerezni filmje számára. Eggyel alacsonyabb besorolás esetén 20%-kal több lehetne a nézők száma. Ennek ellenére Moore felesége, Kathleen Glynn szerint - aki a produceri teendőket látta el a gyártás során - nem tervezik, hogy bármit is kivágnának a filmből.