A nyári hőségben a legjobb a légkondicionált mozitermekbe menekülni a napfény elől. Ezen a héten a Coen testvérek új vígjátéka, egy hongkongi horror és egy német adrenalinbomba segít a hűsölésben.

The Ladykillers - 2004
Rendezte:
Joel és Ethan Coen
Szereplők: Tom Hanks, Marlon Wayans, Irma P. Hall, J. K. Simmons, Tzi Ma, George Wallace, Ryan Hurst, Jason Weaver, Steven Root
Képek a filmből | Hol/mikor játsszák | Hivatalos honlap | Előzetes

Coen-minimum - A Betörő az albérlőm kritikája

A Betörő az albérlőm központi figurája, Goldthwait Higginson Dorr professzor tökéletes úriember. Halkszavú, visszafogott és a végtelenségig udvarias, amikor Marva Munsonnál, a tisztességben megőszült idős hölgynél szobát bérel. Azonban a dolgok nem azok, aminek tűnnek, a mézesmázos professzor ugyanis agyafúrt tervet forgat a fejében. Társaival együtt egy alagúton keresztül tervezik kirabolni a folyóparton horgonyzó kaszinóhajó széfjét. Ez azonban korántsem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. Marva ugyanis gyanút fog, és lépten-nyomon újdonsült albérlője és cseppet sem bizalomgerjesztő barátai körül sertepertél. A mackósok persze egy idő után megelégelik az áhítatos asszonyság kíváncsiskodását, ám erkölcsi dilemma elé kerülnek. Mivel nincs szívük golyót ereszteni az öreg hölgybe, megpróbálják bevenni a kisnyugdíjast a buliba.


A Coen testvérek legújabb filmje könnyed nyári vígjáték-remake, a komédia műfajában sem ismeretlenül mozgó Tom Hanks fantasztikus alakításával. A hóbortos professzornak már megjelenése is mosolyt fakaszt, s ezzel még csak az első képkockáknál járunk. Dorr tanár úr "válogatott" emberei is megérik a maguk pénzét, azonban finoman fogalmazva intellektuális kihívásokkal küzdenek. A lelkes, ám annál bugyutább betörők csapata többek között a Ryan közlegény megmentésé-ből ismerős Ryan Hurstből, illetve a Horrora akadva sorozatban és a Ne légy barom-filmekben feltűnő Marlon Wayansből áll. Miss Munson szerepében pedig az az Irma P. Hall parádézik, aki már a Nekem 8-ban is csúnyán kiosztotta Tim Robbinst és Martin Lawrence-t a szigorú nagyi szerepében.