Egy török származású német rendező filmje kavart botrányt a Lola-díjak átadásán, amikor főszereplőnőjéről kiderült, hogy korábban számos pornófilmben is szerepelt.

A Fallal szemben (Gegen die Wand) című alkotás öt díjat söpört be a filmszakma legnagyobb pénzjutalmával járó díjkiosztóján. A film egy török származású, Németországban élő lány történetét meséli el, aki férjhez megy egy idős emberhez, csak hogy elmenekülhessen szülei bigott vallásossága elől.

A botrány akkor robbant ki, amikor a Fallal szemben eleddig kevéssé ismert főszereplőnőjéről, Sibel Kekilliről kiderítették, hogy korábban Dilara álnéven számos pornográf alkotásban is szerepelt. A bulvárlapok tevékenységének köszönhetően veszélybe került az év elején a berlini filmfesztiválon Arany Medvével jutalmazott film kereskedelmi sikere. A hír nagy felzúdulást váltott ki a németországi török közösség tagjai között is.

Ennek ellenére a német közönség valósággal elözönlötte a mozikat, hogy megtekintse a szigorú iszlám hitet követő családját hátrahagyó fiatal nő történetét. A 24 éves színésznő pedig átvehette a legjobb női alakításnak kijáró díjat.

"Köszönöm, hogy hittek bennem" - mondta a láthatóan megilletődött lány, amikor átvette az elismerést. "Anya, apa, most már büszkék lehettek rám."

Fallal szemben - Sibel Kekilli és Birol Ünel

A színésznő eddig kerülte a rivaldafényt, amióta a pornós múltjáról lerántották a leplet.

A Fallal szemben rendezőjét, Fatih Akint a legjobb rendezés díjával jutalmazták, míg a legjobb színésznek járó elismerést Kekilli partnere, Birol Ünel vehette át. Az operatőri feladatokat ellátó Rainer Klaussmannt szintén díjazták.