Khorma, enfant du cimetiere - 2002
Rendező: Jilani Saadi
Szereplők: Med Graya, Ramzi Brari, Dalila Meftahi, Hassen Khalsi, Med Morali
Hol/mikor játsszák

Francia-belga-tunéziai koprodukcióban készült a negyedik premierfilm, a Datolya, az arab passió, amely az emberi ostobaságról szól. A Datolyának csúfolt, vörös hajú, fehér bőrű bizertei utcagyereket a vén Bou Khaleb veszi magához, aki házában egy ismeretlen szent sírját őrzi, filléres adományok ellenében a gazdag halottak lelkéért imádkozik, és szétkürtöli az utcán a gyermekáldás, az esküvők és a halálesetek hírét.

Egy homályos pillanatában Bou Khaleb végzetes hibát követ el: házasság helyett halálozást hirdet ki. Az öreg szégyenében egy odúba menekül, és végtelen zsolozsmába kezd. Datolya előtt nyitva áll az út, hogy ő legyen az új Bou Khaleb. Először is vidám kék színűre festi az ismeretlen szent sírját. Újdonsült tekintélyét kihasználva pedig valóságos üzleti forradalmat hajt végre a szakrális ágazatban. Váratlanul azonban mindenki ellene fordul. A felháborodott tömeg egy kültelki szemétlerakó dombon egy oszlophoz kötözve magára hagyja.

Ez a tunéziai film nem exportra készült, ám magyarországi premierjével egy időben Franciaországban és az Egyesült Államokban is a mozikba kerül. A mohamedán világ az európai néző számára akkor is érdekes lehet, ha csak a látvány egzotikuma és a film humora vonzza. Ám e történetnek, Datolya szenvedéstörténetének valódi megfejtéséhez az arab hétköznapok íratlan szabályainak mélyebb ismerete a kulcs. A mozijegyekhez ezért az itthoni forgalmazók ismertető füzetet mellékelnek, mely nemcsak a film cselekményében segít eligazodni, de azok számára is érdekes lehet, akik a mai vallásháborúk árnyékában az arab világképre kíváncsiak.

* * *

A Datolya, az arab passió kisérőfilmjeként egy fiatal magyar animációs rendező munkája kerül levetítésre. Csáki László filmjében, a Napok, melyeknek értelmet adott a félelem-ben egy alvilági szerelmi háromszög rajzolódik ki - fekete táblán, fehér krétával. A nézők a dúsgazdag maffiózó, Butter úr, az ő gyönyörű felesége Olga és szolgája, "jobbkeze" Pedró szerelmi történetét láthatják. Olgának és Pedrónak menekülniük kell a férj bosszúja elől. Szürreális kalandjaiknak egy autóbaleset vet véget, és visszakerülnek Butter úr villájába. Olga és Pedró nem tudnak mit tenni a megcsalt férj haragja ellen, mindketten megbűnhődnek, de nem akárhogyan...