A hamarosan bemutatásra kerülő, Arthur király legendáját újra feldolgozó nyári sikervárományos eposz tetőpontján egy csatajelenetben a gyönyörű Keira Knightley kékre festett, szinte fedetlen testtel, 200 szintén kék, hanyatt-homlok rohanó statiszta élén vezeti a pikt csapatokat. A mindössze 19 éves színésznő filmográfiájában mégsem ez az első királynőszerep (Baljós árnyak), az első 140 millió dolláros költségvetésű produkció (A Karib-tenger kalózai), és nem is az első szerelmi háromszög történet (Igazából szerelem).

"Keira még egy gyerek. Kivéve amikor forog a kamera, akkor bármely felnőtt színésszel felveszi a versenyt. Megvan benne az erő, tartás és az önbizalom" - mondja Jerry Bruckenheimer, A Karib-tenger kalózai producere. Persze Keira Knightley nem egy hagyományos tizenéves; gyönyörű külső adottságai mellett karizmatikus és hiteles a filmvásznon. Hétéves kora óta színészkedik, bár soha nem tanulta a mesterséget, viszont gyakran szerepelt a brit televízióban (többek között a Doktor Zsivágó tévéváltozatában, Lara szerepében), és még be sem fejezte a középiskolát, amikor a Csavard be, mint Beckham! nemzetközi siker lett.

Édesanyja, aki forgatókönyvíró (ő írta például az Emma Thompson-féle Téli vendég-et), és a színházi színész családfő nem kényeztették el a kis Keirát, és ráparancsoltak, hogy fejezze be tanulmányait. Azonban jobb ürügye nem is lehetett volna végleges búcsút mondani a főiskolai padnak, mint az Igazából szerelem és A Karib-tenger kalózai szerepeinek nagyjából egy időben történt megszerzése: "A jó pap is holtig tanul, ezt elismerem, de klausztrofóbiát éreztem az iskolában, és bűntudatom volt, hogy csak vesztegetem mindenki idejét."

A hirtelen jött nagy kaliberű szerepajánlatok egyértelműen annak a kis, eredetileg elsősorban brit piacra szánt filmnek köszönhetőek, amely a Kelet az Kelet nyomdokain haladva a szigetországi bevándorlók generációs problémáit ágyazta komikus és megható tini-feminista történetbe. A Csavard be, mint Beckham! annyira kedvező fogadtatásra talált, hogy költségeit az amerikai mozipénztáraknál is megtízszerezte.

Az Igazából szerelem-ben ugyan a sok, neves színészeket felvonultató szerelmi szál között csak a csinos, mosolygós dekoráció szerepe jutott Keirának, de alakítását a korlátok ellenére is megtöltötte élettel és bájjal. "Amikor az esküvői jelenetet forgattuk, teljesen a film sztárjának éreztem magam, aztán egyszer csak odakeveredik mindenki más a különböző cselekményszálakból, és legszívesebben felkiáltottam volna, hogy 'bocs, tudom, hogy te vagy Alan Rickman, de lennél szíves kicsit kijjebb menni a filmemből! Igen, pont így! Köszi!'"- viccelődött a színésznő.

A tavalyi év legmulatságosabb kalandfilmjében, A Karib-tenger kalózai-ban azonban már nem kellett panaszkodnia a figyelem hiányára; Johnny Depp sziporkázó kalózkapitányával rumot vedelve, kalóz-zombikkal verekedve vagy Orlando Bloom-mal csókolózva  ("A tinilányok meg akartak gyilkolni, annyira irigyeltek!") Keira a film egyértelmű női sztárja, és megállta a helyét a tapasztalt kollégák mellett. A folytatás persze már készülőben.

Forrás: InterCom
A Karib-tenger kalózai - Keira Knightley, Orlando Bloom és Johnny Depp

Szkeptikusan viszonyult azonban az Arthur király női főszerepéhez: "Azt gondoltam: Úristen! Már megint? Volt már mindenféle verzió, még rajzfilm is. De utána elolvastam a forgatókönyvet és vonzott a kihívás, hogy megpróbálunk a valóságra koncentrálni, nem csak a mítoszokra. És Guinevere egy igazi harcos-királynő, vagy legalábbis én királynőként tekintettem rá." A címszerepben a rendre a következő James Bondként hírbe hozott Clive Owen, Merlinként Stephen Dillane (Az órák), Cedric szerepében pedig Stellan Skarsgard (Dogville) lesz látható.

Ezt követően Keira eddigi legfelnőttebb szerepében tűnik majd fel Adrien Brody és Jennifer Jason Leigh partnereként, a The Jacket című, elmegyógyintézetben játszódó drámában. A Büszkeség és balítélet legújabb mozifeldolgozásában pedig Elizabeth Bennetet alakítja majd, és nem lesz könnyű dolga, hiszen a Jennifer Ehle és Colin Firth főszereplésével készült tévéváltozat ma már legendásnak számít.

A maradék időben Keira lakást keres Londonban, és szeretné - ha rövid időre is - a normális 19 éves brit lányok életét élni. Esze ágában sincs Los Angelesbe költözni: "Nem tudnék ott élni. Az utcákon csupa olyan lány szaladgál, akiknek az arcukra van írva, hogy 'Egész nap nem ettem, ugye milyen jó fej vagyok?!', és egyébként is, Amerikában semmi pozitívuma nincs annak, ha valaki már elmúlt 18 éves."

Onozó Róbert