Milyen a hangulat, amikor az ogrék táncra perdülnek? Tudja meg Ön is! Játsszon az [origo] filmklubbal, és nyerjen egyet az öt darab Shrek 2 filmzene-CD-ből!

A Dreamworks animációs filmjének hatalmas sikert aratott második része annyira népszerű volt, hogy a stúdió már meg is kezdte a harmadik és a negyedik epizód előkészítését. A Shrek 2-höz a már megszokott sztárok kölcsönözték a hangjukat, így az eredeti verzióban a mogorva ogre Mike Myers, Fiona hercegnő Cameron Diaz, a kotnyeles szamár pedig Eddie Murphy hangján szólal meg a filmvásznon.

Az eredeti Shrek szakított az egész estés rajzfilmek negédes, mézesmázos hagyományaival, és pimaszul kigúnyolta az egeres stúdióra jellemző kliséket - elég csak arra gondolni, amikor Fiona hercegnő könnyed dalra fakad, hogy kiiktassa a reggelire szánt tojásokat őrző csalogányt. Az első epizód filmzenéje ennek megfelelően könnyed és dinamikus volt, olyan előadókkal, mint a Smas Mouth, a Baha Men, Dana Glover, Leslie Carter, az Eels és Rufus Wainwright.

A második rész aláfestő zenéjét ennél kicsit kevésbé "ugrálósra" tervezték a DreamWorks emberei, s ezt mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy Shrek és Fiona nászútjának hátterét a Counting Crows frontembere, Adam Duritz által komponált nóta adja. A zenekar hangzásvilágáról a Ryan Philippe és Reese Witherspoon főszereplésével leforgatott Kegyetlen játékok-hoz készült Colorblind című nóta sokat elárul.

Duritz először bajban volt, ugyanis egyrészt rendelésre kellett alkotnia, másrészt az ihlet sem akarta megtalálni. Azonban a sors a segítségére sietett egy váratlan szerelem képében, ennek eredménye pedig az Accidentaly in Love című dal, amely már felkerülhetett a Shrek 2 filmzenéjére. A további előadók listája a DreamWorks szokása szerint fittyet hány a rajzfilmes hagyományokra. Sehol egy Céline Dion vagy egy Whitney Houston - Mariah Carey duett, helyettük itt van a már említett Eels, Jennifer Saunders, illetve Tom Waits, valamint Nick Cave & The Bad Seeds, akik első ránézésre igencsak különösen mutatnak egy rajzfilm soundtrack albumán, azonban nem hazudtolják meg magukat, s sajátos, egyedi hangvételüket itt is hozzák, különös módon a film történéseivel tökéletes harmóniában.

A könnyedebb nóták között egy rakás feldolgozás hallható, például a Frou Frou által prezentált Holding Out For a Hero című Bonnie Tyler-klasszikus, a Lipps Inc. Funkytown interpretációja, illetve az Eddie Murphy és a Csizmás Kandúrnak a hangját kölcsönző Antonio Banderas Ricky Martin-átdolgozása, a Livin' La Vida Loca.