Valaki árulja el nekem, mi értelme az animációs filmnek, ha minden kockájában igyekszik lekoppintani a játékfilmet! És ha már itt tartunk, jó volna tudnom azt is, miért számít szépségideálnak az a szőke herceg, akinek az állkapcsa másfélszer szélesebb a homlokánál! Csak azért, mert Brad Pittnek így jött össze? Végezetül minden vágyam, hogy megértsem a Shrek 2 amerikai sikerének titkát, mert itt, Magyarországon csak egy szokásosan gyenge folytatásnak tűnik.

Jobb, ha már az elején bevallom: már a Shrek első része sem hozott lázba. Ha nem is lelkesedtem érte, azt azért elfogadtam, hogy győztes ötlet volt a mesealakok öniróniája, ahogy kikacsintanak rendeltetett sorsukból. Ezenfelül azonban alkotóik alkalmazkodtak a hollywoodi szabványhoz: hősünk csúnya bár, de melegszívű; hűséges társa egy idétlen, de bájos kísérő; hősnőnk szép, bátor, vagány és szintén melegszívű; a negatív hős pedig nemcsak csúnya, de még korlátolt, nagyképű és gonosz is. Egy dolgot találtak csak fel: a boldog végkifejletben nem a szörnyet változtatták királyfivá, hanem a királylányt szörnnyé.

Az ismert és az eredeti elemek szerencsés vegyítésével tehát elérték, hogy akkor (2001-ben) rekordbevételre tettek szert az animációs filmek piacán, és nekivághattak a második epizódnak. Most idézhetném a forgatókönyvírót, a rendezőt és a producert, amint kórusban mentegetőznek: egy folytatásba belevágni legalább akkora frusztráció, mint amekkora öröm, "hisz ki tudja, sikerül-e ismét valami eredeti, szellemes ötlettel előállni, ami nem a második részek szokásos ellaposodásához vezet" - de nem teszem, mert velük ellentétben irtózom a kliséktől.

A hosszas fejtörés - ami azért túl sokáig nem tartott, mert a második rész premierjét nem húzhatták évekig - azt eredményezte, hogy bevonták a történetbe Hollywoodot és az Apádra ütök alapötletét. Az ifjú pár tehát felkeresi az ara szüleit, akik történetesen a világ legcsillogóbb, sznobizmustól mélyen átitatott városában laknak - Túl az Óperencián. Ihletért nem kellett messzire menni: a Regent Street épp megfelelt mintának. A mesékhez fűződő ambivalens viszonyt pedig ismert mesehősök lefokozásával érték el: ebben a birodalomban mindenkit csak a külső érdekel. (Mellesleg ez is bevett trükk Hollywoodban: ha nincs új ötleted egy eredeti sztori megalkotására, toborozz össze ismert mesefigurákat, és dobd be őket egy éles helyzetbe! Valahogy csak kikeverednek belőle.)

Hogy miért, a film megtekintése után is rejtély, de a három főszereplő mellé rendeltek egy negyediket is: Csizmás Kandúrt, aki eleinte ellenség, de hamar legjobb barát válik belőle. Csizmás Kandúr figurája a páli fordulat után jelentőségét veszti, és ez ellen egy egyszerű, ám hatásos eszközzel küzd: beveti hízelkedő tekintetét. Ez az egy tekintet, amiért minden hibája ellenére is ajánlom a filmet. Egy tekintet, melyben érzelmek kavalkádja csillan meg: megalázottság, árvaság, kiszolgáltatottság, huncutság és rafináltság - hogy csak párat említsek. Esszét lehetne írni belőle.

Csizmás Kandúr eredeti szinkronhangja Antonio Banderas, aki ezzel az "alakításával" ismét az élvonalbeli sztárok közé került Amerikában, de azt hiszem, Selmeczi Rolandnak is sikerült a lécet megugrania. Ismerjük el ismét: a magyar szinkron kifogástalan. (Csak a megszállottaknak említem: a német Shrek szinkronhangja az a Sascha Hehn, akit mi Udo Brinckmannként ismertünk meg a fekete-erdei Kliniká-ban.)

A szerelmesek - akik ogreként nem aratnak nagy sikert túl az Óperencián, ám szerelmük megingathatatlan - rövid időre szupersztár külsőt kapnak, ám - emberi nagyságukról téve tanúbizonyságot - végül úgy döntenek, megmaradnak a húsos, zöld külső mellett. A végkifejlet tehát ezúttal nem hoz meglepetést, és mivel a cselekmény többi részlete sem, a humort ismert hollywoodi filmek parodizálásával próbálják pótolni. Ebben a műfajban azonban már láttunk nagyobb pillanatokat.

Ne higgyük azonban, hogy a Shrek 2 alkotói lógó orral kénytelenek tudomásul venni: nem sikerült felülmúlniuk az első rész sikerét. Ha a kritikusok fanyalognak is, a közönség vállára vette a produkciót, és üdvrivalgással fogadta azt a keveset is, amit kapott. A Shrek 2 bevételi adatai minden várakozást felülmúltak, és máris generáltak egy újabb folytatást. A Shrek-trilógia 2006-ban fejezi be magasztos útját.

Gyárfás Dóra