A Leány gyöngy fülbevalóval című filmben Johannes Vermeer műtermébe és feltételezett múzsájának gondolataiba nyerhetünk betekintést, az egyik leghíresebb festményéhez kapcsolódó történeten keresztül. Áttekintésünk az utóbbi évek festő-biográfiáiról bemutatja, hogy a festők legalább annyira kedvelt filmhősök, mint a gengszterek vagy a rendőrök. Élettörténeteik a festmények mögötti világot és érzelmeket is segítenek megérteni, és fordítva: egy-egy jól sikerült filmes életrajz felkeltheti érdeklődésünket a művészek képei iránt.

Girl with a Pearl Earring - 2003
Rendező: Peter Webber
Szereplők: Colin Firth, Scarlett Johansson, Tom Wilkinson, Essie Davis, Alakina Mann, Cillian Murphy

A 17. századi holland mindennapok pillanatait megragadó Johannes Vermeer egyik cselédjét festi meg felesége fülbevalójával felcicomázva. A fiktív múzsa szemén keresztül láthatjuk a festőt munka közben, viszonyát családjához, csakúgy, mint a korabeli Delft társadalmi és vallási különbözőségeit.


Pro: A korhű és festői díszletek és kosztümök visszaadják a regény hangulatát, a szereplők pedig egytől egyig telitalálatok, élükön napjaink legfigyelemreméltóbb fiatal színésznőjével, Scarlett Johanssonnal...

Kontra: ...aki csodálatos játékával bemutatja a főhősnő elfojtott érzelmeit, de még ez sem helyettesítheti Tracy Chevalier regényének tartalmas belső monológjait. Így a film olyan lesz, mint a festmény; szép, de megfejtetlen.

Érdekesség: A film főszerepeire eredetileg Ralph Fiennest és Kate Hudsont szemelték ki, majd egy ideig Kirsten Dunst játszotta volna Grietet, aki viszont a Pókember női főszerepéért mondta le szereplését.