Sharon Stone elvállalta a főszerepet az Elemi ösztön folytatásában. A producerekkel folytatott hosszas pereskedés szombaton egyezséggel zárult le. Egyelőre nem tudni, ki veszi át Michael Douglas helyét és ki lesz az új rendező.

A folytatás elkészítéséről már régóta szó volt Hollywoodban. Az eredeti film rendezője, Paul Verhoeven nem vállalta az Elemi ösztön 2 forgatását. Szóba került David Cronenberg neve is, de a horror- és sci-fi kultuszfilmeket készítő rendező végül nem állt kötélnek. A helyébe lépő John McTiernan is kiszállt az előkészületekből a Smoke & Mirrors című film kedvéért.

A késlekedést elsősorban mégis a Sharon Stone és a producerek, Andrew Vajna és Mario Kassar közt folyó elkeseredett pereskedés okozta. A színésznő a többmilliós fizetésen kívül heti 2000 dollár készpénzt és számos luxus-juttatást követelt a forgatás idejére. Ötoldalas kívánságlistáján szerepelt elnöki hotel-lakosztály, három dadus, két személyi asszisztens, fegyveres testőrök, első osztályú repülőjegy és szállás a kíséretének, két karaván, két mobiltelefon. A színésznő igényt tartott volna továbbá saját szakácsra, egy nyitható tetejű autóra nemdohányzó sofőrrel, valamint a filmben viselt összes ruháját és ékszerét is szerette volna megtartani. A producerek Stone követeléseit okolták a film összeomlásáért, míg a színésznő beperelte őket 19 millió dollárra a szerepre való felkészülés hiábavaló munkájáért és a visszautasított többi film miatt. Szombaton bejelentették, hogy hosszú huzavona után végül mégiscsak sikerült egyezségre jutniuk.

Sharon Stone a főszereppel együtt valószínűleg újra vállal meztelenjeleneteket is filmben. "Hajlandó valaki kifizetni 12 dollárt azért, hogy láthasson engem meztelenül?" - kérdezte a 46 éves színésznő. "Ha így van, akkor benne vagyok."

Az Elemi ösztön hatalmas kasszasiker volt 1992-ben. 486 millió dollár bevételt hozott, és nagyot lendített Sharon Stone karrierjén. A siker nagyrészt a számos vitatott meztelenjelenetnek köszönhető. A film legismertebb képsora, amikor a regényírónő kihallgatásakor keresztbe veti lábait, és nyilvánvalóvá válik, hogy nem visel alsóneműt. A színésznő később azt állította, hogy a rendező becsapta őt, nem mondta meg neki, hogy mit vett a kamera a híres jelenetben. Ki akarta vágatni ezt a részt, de Paul Verhoeven nem egyezett bele. Szerinte Stone nagyon jól tudta, hogy mi történik.

Az erotikus thrillerben Sharon Stone titokzatos és szexuálisan kihívó regényírónőt játszott, aki az első számú gyanúsítottja volt egy gyilkosságnak. A nyomozót Michael Douglas alakította. A történet szerint a rendőr rájön, hogy az aktuális eset pontos mása a nő könyvében leírt bűnténynek, mégsem tud ellenállni az írónő elemi vonzerejének.

Michael Douglas a folytatásban nem vállal szerepet. A szőke színésznő elmondta, hogy jobban szeretne egy fiatal szeretőt a filmben. Egyelőre nem tudni, ki lesz Stone partnere. A szerepet felajánlották Kurt Russellnek, Pierce Brosnannak, Bruce Greenwoodnak és Benjamin Brattnek, de különböző okok miatt egyikük sem vállalta el.