A huszonkilencedik alkalommal megrendezett torontói filmfesztivál idén dél-afrikai alkotásokat helyez középpontba, jelentette be tegnap Noah Cowan, az esemény egyik rendezője. Az eseményt Szabó István új filmjével fogják megnyitni.

A szeptember 9-től 18-ig tartó fesztiválon ötven ország háromszáz filmjét tervezik bemutatni. A teljes lista augusztus végére fog összeállni.

Az egyik speciális kategóriának a neve: Dél-Afrika 10 év múltán. Ezen belül olyan filmeket mutatnak majd be, amelyek az afrikai országból származnak. A tíz év múltán azért került a címbe, mert 1994-ben jelentős változások zajlottak le az országban, ugyanis az apartheid összeomlása után ekkor tartották az első szabad választásokat. A gálán lesz a világpremierje a Vörös por című thrillernek, amely a megváltozott dél-afrikai társadalomban játszódik. A filmben az Oscar-díjas Hillary Swank ügyvédet alakít, akinek meg kell találnia egy eltűnt embert a Dél-afrikai Igazság és Megbékélés Társaság tárgyalása alatt. A társaság a fajirtás alatti atrocitások után nyomozott, és amnesztiát ígért azoknak, akik beismerték részvételüket benne.

"Határozottan dél-afrikai légkör lesz a fesztiválon" - mondta Cowan. "Kivételes a felhozatal az új filmekből."

Ezek közé tartozik a Tegnap is, amit Darrel James Roodt rendezett. Az első zulu nyelven forgatott film egy anyáról szól, aki bátran néz szembe az AIDS stigmájával egy hagyományokra épülő társadalomban. Terry George Hotel Ruanda címmel a 10 évvel ezelőtti Ruandát mutatja be a fajirtás alkonyán, amikor a hutu törzs tagjai elkezdték lemészárolni a tutszikat.

Jeremy Irons és Annette Bening a Being Julia forgatásán


A fesztivált Szabó István Being Julia című filmjének világpremierjével fogják megnyitni. A főszerepekben Jeremy Irons és Annette Bening lesznek láthatók. A film W. Somerset Maugham Színház című regényén alapul. Bening színházi sztárt játszik, aki bosszút akar állni szeretőjén.

Az évente megrendezett torontói esemény egyike a világ legnagyobb filmfesztiváljainak. Cowan egyik nyilatkozatában a "nemzetközi felfedezés fesztiváljának" nevezte.