Michael Moore ügyvédje arra kérte a szövetségi bírót, hogy utasítsa el James Nichols rágalmazási indítványát a Kóla, puska, sültkrumpli készítője ellen. A felperes az oklahomai bombatámadás résztvevőjének, Terry Nicholsnak a bátyja.

James Nichols azt állítja, hogy Moore átveréssel vette rá őt a szereplésre a Kóla, puska, sültkrumpli-ban, a 2002-ben Oscar-díjat nyert dokumentumfilmben, ami a fegyverek és erőszak szerepét vizsgálta az amerikai kultúrában. Nichols ezenkívül rágalmazással is vádolja a filmest, amiért kapcsolatba hozta őt az 1995-ös bombázással, amiben 168 ember vesztette életét. Sem ő, sem Moore nem jelent meg a szerdai tárgyaláson. Egyelőre még nem tudni, mikor születik döntés az ügyben.

Nichols rágalmazással, becsületsértéssel, a magánszféra megsértésével és szándékos érzelmi károkozással vádolja Moore-t. Összesen kilenc vádpontban, egyenként 10 millió dollártól 20 millióig terjedő kártérítést követel.

A filmes védőügyvédje, Herschel Fink közölte, hogy védence minden állítása a Kóla, puska, sültkrumpli című filmben, köztük az utalás Nichols kicsusszanására a bombázást vizsgáló hatóságok keze közül, a szólásszabadság védelme alá esik. "Ez egy kicsit túlzás volt, de a túlzás is a beszéd törvényben védett formája" - mondta Fink.

A szerdai tárgyaláson elsősorban azt vitatták meg, hogy mivel Nichols 2003. október 27-én adta be keresetét, ezzel nem lépte-e túl a rágalmazási indítványokra vonatkozó egyéves határidőt. Ha ugyanis rágalmazási eseteknél ennél hosszabb idő telik el a sérelmezett eseménytől a perindításig, az ügy elavultnak minősül.

Fink azt állítja, hogy a Kóla, puska, sültkrumpli-t 2002. október 11-én mutatták be New Yorkban és Los Angelesben, és 25-én már egész Amerikában látható volt.

Nichols ügyvédje, Stephani Godsberg szerint viszont a michigani körzetben, ahol védence élt, csak október 28-án kezdték vetíteni. Állítólag ő addig nem is tudott a film létezéséről, amíg másnap egy újságíró fel nem hívta, hogy megkérdezze róla a véleményét.

Terry Nichols ma is börtönben van az oklahomai robbantásban játszott szerepéért.