Ving Rhames nevét nem feltétlenül jegyezte meg eddig a hazai moziközönség. Azonban mindenki emlékszik John Travolta érdes modorú főnökére, Marsellus Wallace-ra a Ponyvaregényből.

Irving "Ving" Rhames 1959. május 12-én látta meg a napvilágot New Yorkban. A Harlemben nőtt fel, ahol szegénység és bűn fogadta minden utcasarkon.

"Nicky Barnes unokaöccsével együtt nőttem fel" - mesélte a FilmMonthly magazin számára adott interjújában. "Nicky Barnes volt a legnagyobb drogbáró New Yorkban, aki a Time címlapján is szerepelt. Olyan környéken nőttem fel, ahol a drog, a bűnözés, a börtön és a halál része volt a mindennapi életnek. Így megtanultam elhatárolódni ezektől a dolgoktól. Nem érzéketlenségre gondolok, hanem arra, hogy végiggondoltam, ha ezt teszem, az ehhez vezet és így tovább."

Rhames fiatal fiúként jó tanuló volt, s hamarosan ösztöndíjat kapott a jó nevű Julliard színiiskolába. Diplomázása után először 1984-ben lépett közönség elé a The Winter Boys című darabban. Ezután következett a szappanoperák időszaka, majd a létra következő fokaként a mellékszerepek sora. 

1994-ben a már említett mellékszereplés hozta meg számára a nemzetközi ismertséget, amikor Quentin Tarantino Arany Pálma-díjas Ponyvaregény című kultuszfilmjében  megkapta a gengszter Marsellus Wallace szerepét. A népszerűséget meglovagolva két évvel később már Sean Connery és Catherine Zeta-Jones mellett játszott a Briliáns csapdá-ban, illetve Tom Cruise cimborájaként a Brian De Palma által rendezett Mission: Impossible-ben. Ugyanebben az évben Demi Moore testőrének szerepét is elvállalta a később hatalmasat bukott Sztriptíz-ben, ám az ő hírnevének nem ártott a film kudarca. 1997-ben pedig Nicholas Cage és John Malkovich partnereként a Fegyencjárat egyik utasa lett a fajvédő bombagyáros Diamond Dog szerepében. Még ebben az évben egy minisorozatban eljátszotta a világszerte ismert bokszmenedzser, Don King szerepét, amelyért egy évvel később átvehette a legjobb színésznek járó Golden Globe-díjat. Rhames azonban egy meghökkentő gesztussal a trófeát Jack Lemmonnak adta, mert úgy érezte, a legendás komédiás jobban rászolgált a díjra.

Forrás: UIP Dunafilm
Holtak hajnala - Sarah Polley és Ving Rhames

Két esztendővel ezután visszatért a Mission: Impossible második epizódjában - amelynek már forgatják a harmadik résézét is - majd 2000-ben újabb vizekre evezett: a Lilo és Stitch című rajzfilm egyik figurájának kölcsönözte a hangját. Elmondása szerint ezt a most kétéves fia, Freedom kedvéért vállalta el. Két évvel később Rhames Wesley Snipes partnereként eljátszotta a nemi erőszakért elítélt nehézsúlyú bokszbajnokot, James "Ice Man" Chamberst a Vitathatatlan című börtöndrámában. Mostanában a július 14-én bemutatott Holtak hajnala című horrorfilmben láthatják a mozilátogatók, amelyben egy kőkemény rendőrt alakít. Elmondása szerint el sem olvasta a forgatókönyvet, mivel nem kifejezetten szereti ezt a műfajt, de hagyta magát meggyőzni, hogy a Zack Snyder által rendezett alkotás más lesz, mint a többi.

Jelenleg három filmen is dolgozik. Az egyik a Back in the Day című dráma, amelyben Tatyana Ali, Tia Carrere, Giancarlo Esposito és a rapper Ja Rule társaságában tűnik majd fel a vásznon. A második a Night Train című életrajzi alkotás, amely a legendás bokszoló, Sonny Liston életét dolgozza fel, s James Woods és a Terminátor harmadik részében debütáló Kristanna Loken lesznek Rhames partnerei. A harmadik pedig a Poolhall Prophets című thriller, amelyben Hollywood egyik ügyeletes szépfiújával, Freddie Prinze Jr-ral, illetve a Guy Ritchie-filmekből jól ismert marcona Vinnie Jonesszal szerepelnek majd együtt. A Mission: Impossible harmadik epizódjának munkálatai pedig rövidesen megkezdődnek, így biztos, hogy "Mr. Wallace" továbbra is állandó szereplője lesz a közeli jövő filmjeinek.

Andersen Dávid