Izraelben elérték a filmterjesztők, hogy az emberek ne nézhessék meg Mel Gibson A passió című filmjét. A cenzúra oka a film állítólagos antiszemitizmusa. A moziigazgató Alon Garbuz küzd a film bemutatásáért. Ha sikerrel jár, szeptemberben vetítik majd először A passiót Tel-Avivban

Az izraeli cenzorok korábban betiltották Martin Scorsese Krisztus utolsó megkísértése című botrányos alkotását is, mert tartottak tőle, hogy sértené a keresztényeket. Most azonban nem ők, hanem a helyi filmforgalmazók harcolták ki a cenzúrát, mert féltek attól, hogy mit szólnak majd a zsidók A passió állítólagos antiszemitizmusához.

Az egyik terjesztő szerint az izraeli média a hibás, mert bogarat ültetett az emberek fülébe a film antiszemitizmusával kapcsolatban. "Senki sem fogja vetíteni A passió-t Izraelben, mert nagyon kemény témával foglalkozik, és mi nem akarjuk megsérteni az emberek érzéseit" - mondta az egyik forgalmazó cég munkatársa, aki bevallotta, hogy még nem látta a filmet.

A passió-t rendszeresen vetítik a a palesztin fennhatóság alatt álló Ramallahban, alig pár kilométernyire Jeruzsálemtől. Ezenkívül könnyen hozzá lehet férfi illegális másolatokhoz arab belső területeken, Jaffában és a jeruzsálemi óvárosban.

Az egyik tel-avivi mozi igazgatója, a zsidó vallású Alon Garbuz megnézte a filmet DVD-n. "Nem hiszem, hogy ez Mel Gibson szándéka volt, de a zsidók nem viselkednek túl szépen a filmben" - mondta. "Megértem, hogy A passió megnézése zsidóellenes indulatokat vált ki olyan emberekben, akik nem ismerik a történelmet."

Az izraelieknek talán mégis lesz lehetőségük megnézni Gibson filmjét. Ha Alon Garbuz erőfeszítései sikerrel járnak, szeptemberben be fogják mutatni A passió-t Tel-Avivban, a leginkább világi izraeli városban. A vetítés keretét egy tudományos beszélgetés adja majd a judaizmusról, az antiszemitizmusról, a kereszténységről és az iszlámról. Számos professzor jelezte már Garbuznak, hogy szeretne részt venni a tanácskozáson. A mozipénztárakat máris eláraszották a jegyigénylések.

"Az érdeklődés elképesztő" - mondta Garbuz, aki Mel Gibsont is meghívta az ősszel esedékes vetítésre.