Sarah Polley - színésznő elvekkel

Polley sosem bánta meg a döntését, és nemcsak azért, mert Greyson filmjéért, a The Law of Enclosures-ért Kanada legrangosabb filmes díjára jelölték, hanem mert ezzel a lépéssel mindenki számára nyilvánvalóvá tette elkötelezettségét a művészi munka mellett. Ha vállal is amerikai filmet, mindig a munka kedvéért és nem a gázsi vagy a népszerűség miatt. Nálunk legismertebb hollywoodi kalandja a Nyomás!, melyben három fiatal különbözőképpen meséli el a kábítószer megszerzéséért folytatott küzdelmét.

Nyomás! - Sarah Polley, Scott Wolf, Jay Mohr, Katie Holmes

Polley le volt nyűgözve Doug Liman rendezői stílusától, ami épp ellenkezője volt annak, amit Atom Egoyannál tapasztalt. Azóta pedig sportot űz abból, hogy a legkülönfélébb beállítottságú rendezők mellé szegődik. Dolgozott már David Cronenberggel (az  eXistenZ - Az élet játék-ban), Michael Winterbottommal (az Aranybánya című westernben), Hal Hartleyval (a No Such Thing című modern Frankenstein-sztoriban), nemsokára pedig Wim Wendersszel forgathat (és ezzel régi álmát váltja valóra).

Julie Christie és Hal Hartley társaságában a No Such Thing forgatásán

A rendezők természetesen mindig más oldalát domborítják ki, így az ő szájából hitelesen hangzik, amikor azt nyilatkozza, hogy mindig a színészi kihívás és a forgatókönyv motiválja, és szeret új és új karaktereket kipróbálni. Volt már gátlásos szerelmes lány, aki egy faragatlan szépfiúval keveredett veszélyes kalandba (a Joe's So Mean To Josephine című filmben); fiatal lány, aki azzal lázadt családja ellen, hogy beleszeretett egy idős fotósba (a Guinevere című alkotásban); útkereső egyetemista, aki egy szélsőjobboldali szervezetben próbálja megtalálni saját hangját (a magyar HBO-n is vetített Hazugság-Fehér-Igazság című tévéfilmben); vagy épp fiatal anya, aki mindenki elől eltitkolja halálos betegségét (Az élet nélkülem című drámában).

Utóbbi rendezője, Isabel Coixet később úgy nyilatkozott, hogy ha valaki elé tenne egy szerződést, melynek értelmében a jövőben csakis Sarah Polleyval dolgozhat, örömmel odabiggyesztené a szignóját.

Forrás: Budapest Film
Az élet nélkülem - Sarah Polley és Maria de Medeiros

Polley azonban megint másféle kihívásra vágyott, ezért új vizekre evezett. ElvállaLta a Holtak hajnala című hollywoodi horror főszerepét, melyhez több okból is örömmel adta a nevét: egyrészt szerette George A. Romero 1979-es eredetijét, másrészt rajong a zombi-filmekért, végül pedig a filmben mondanivalóra is lelt: szerinte a fogyasztói társadalom végét, illetve végzetét jósolja meg a történet.

Sarah Polley tehát ismét látható a magyar mozikban, jövő hónaptól pedig Az élet nélkülem című munkája is megérkezik hozzánk. Ki tudja, talán megérett az idő arra, hogy itt is kialakuljon egy rajongótábora. Az amerikai filmszakma régóta csodálja, és ha színésznőként nem tart is igényt a bókjaikra, talán egyszer rendezőként szüksége lesz a kollégák odaadására. Sarah Polley ugyanis évek óta forgatókönyvet ír és rövidfilmeket rendez, és ha a kamera mögött is annyi tehetséggel, intelligenciával és elszántsággal bontogatja szárnyait, mint előtte, egyszer még messzire szárnyal.

Gyárfás Dóra

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK