Amerikában azt találgatják, vajon fogja-e befolyásolni a Fahrenheit 9/11 című film a közeli választások eredményét. Michael Moore George Busht kritizáló dokumentumfilmjét máris rengetegen látták, de hatásáról megoszlanak a vélemények.

A republikánusok eleinte nem féltek attól, hogy a Fahrenheit 9/11 befolyásolhatná a választások kimenetelét. Most viszont, négy héttel és 94 millió dollárnyi bevétellel később, mikor a filmrajongók még mindig özönlenek a dokumentumfilm kedvéért a mozikba, már kezdenek kicsit aggódni.

"Nem vagyok biztos benne, hogy a film befolyásolná a szavazókat" - mondta Scott Reed, a Republikánus Párt tanácsadója. "De ha a szavazók 3-4%-ára tud hatni, az már problémát jelenthet."

A Fehér Házhoz közel álló két tapasztalt republikánus elmondta, hogy Moore filmje komoly fejfájást okoz nekik, mert a demokrata szavazóbázison kívülieket is sikerrel szólítja meg.

A függetlenek és a republikánus pártiak valószínűleg azt fogják gondolni a film következtében, hogy az elnök tanácstalan és értetlen, valamint gyanús szálak fűzik az olajiparhoz.

"Ha naiv, el nem kötelezett szavazó vagy, és betévedsz egy moziba, nem fogsz jó véleménnyel távozni az elnökről" - mondta Joe Gaylord, egy republikánus munkás. "Ez csak akkor baj, ha sok ember látja."

Amerikában máris 12 millión nézték meg a Fahrenheit 9/11-et. A Gallup július eleji felmérése szerint az amerikaiak 8 százaléka látta már a filmet moziban, további 18% tervezni ezt tenni, újabb 30% pedig videón akarja majd megnézni. A republikánusok egyharmada és a függetlenek kétharmada állította, hogy váltott már vagy szeretne a későbbiekben mozijegyet Moore Bush-ellenes botrányfilmjére.

Mikor Rob Sheesley leült megnézni a filmet, nem táplált ellenséges érzéseket az elnökkel szemben. Két órával később vegyes érzelmekkel távozott a moziból. "Tisztelni szeretnéd az elnököt, de ez a film nagyon sok kérdést vet föl" - mondta.

Lavone Mann nyugdíjas tanárra nagy hatással volt a Bush szeptember 11-re adott reakcióját taglaló rész. Többet szeretne megtudni a filmbeli állításokról. "Arra késztetett a Fahrenheit 9/11, hogy utánajárjak, mennyire pontosak az állításai, és ne csak ennek az egy filmnek higgyek. De nem hallottam Bush szájából, hogy mindez ne lenne igaz."

 
Bush elnök a golfpályán szorgoskodik

Egy nyugdíjas egyetemi professzor, Dennis O'Brian 2000-ben Bushra szavazott. Nagyra tartja Moore filmjeit. Bár a Fahrenheit 9/11 nem változtatta meg az elnökről alkotott véleményét, szerinte a film hatalmas lökést fog adni a politikai vitáknak.

"Moore arra kényszerít, hogy gondolkodj el az olaj szerepén az amerikai politikában" - indokolta véleményét O'Brian. "Ez messzire vezet."

Egy 26 éves egyetemista, David Wood a film megnézése után úgy érezte, inkább a baloldalt támogatná. "Nem tekintem magam republikánusnak, sem demokratának. Arra szavazok, aki megfelelően tudja majd ellátni a munkáját. Az emberek többsége nem jár igazán utána a politikai ügyeknek, így befolyásolhatók populista szólamokkal."

Másokban, például egy 19 éves diákban csak a politikai közönyt erősítette a film. Scott Campbell elmondta, hogy végig sem várta a vetítés végét, annyira egyoldalúnak találta Moore dokumentumfilmjét.

Michael Mahaffey republikánus politikus szerint a Fahrenheit 9/11 hatása idővel elhalványul, és négy-öt hét múlva megváltozik a közvélemény.

A választás napja előtt néhány héttel ki fog jönni a vitatott film videón és DVD-n, így valószínűleg újabb hatalmas tömegekhez fog eljutni.