A san sebastiani filmfesztivál Woody Allen Melinda és Melinda című filmjének világpremierjével fog megnyílni.  Az 52. alkalommal megrendezésre kerülő filmes esemény szeptember 17-én kezdődik. Woody Allen személyesen is jelen lesz, hogy átvegye a fesztivál különdíját, a modern film meghatározó alakjainak járó elismerést.

A Melinda és Melinda Woody Allenre jellemző módon keveri a romantikus komédiát a drámával. Olyan tehetséges színészek játsszanak benne, mint a Spinédzserek című komédiákból ismert Wallace Shawn és Chloe Sevigny A fiúk nem sírnak-ból. Szerepel még a fergeteges vígjáték, a Zoolander főgonoszát alakító Will Ferrel és Amanda Peet is, aki a Bérgyilkos a szomszédom-ban Bruce Willis-szel játszott együtt. A film egy párkapcsolati krízis krónikája. Minden megszokott elem felbukkan, a szerelem törékenysége, a házastársi hűtlenség, a kommunikáció képtelensége. Ahogy az egyik szereplő megfogalmazta: "A főhős csüggedt, reménytelen és öngyilkos hajlamú. A komikum mindhárom összetevője adott."

"A spanyol emberek mindig nagyon támogatóan viszonyultak a filmjeimhez, és nagy megtiszteltetés számomra, hogy meghívtak a san sebastiani fesztiválra. A családom és én nagyon megszerettük ezt a várost, nagyszerűen fogjuk érezni magunkat" - mondta Woody Allen, aki most épp Londonban forgatja következő filmjét.

A fesztivál rendezője, Mikel Olaciregui hozzátette: "Számunkra megtisztelő, hogy mi mutathatjuk be először a Melinda és Melindá-t. Olyan mint egy valóra vált álom, hogy a történelem egyik legnagyobb filmese, Woody Allen személyesen is jelen lesz."

A fesztivál programjában szerepel egy visszatekintés Allen írói, rendezői és színészi munkásságára, az 1966-os kezdetektől a legújabb Melinda és Melindá-ig.

A filmes eseményt hirdető posztert  a Dali-centenáriumnak szentelték. A festőművész a mozi világában is nagyot alkotott, Alfred Hitchcock-kal való együttműködésének eredménye a zavarbaejtő, álomszerű hangulatú film, a Bűvölet.

Woody Allen munkássága mellett Anthony Mann életművét állítják középpontba. A gyönyörű westernfilmjeiről ismert filmest most teljes sokoldalúságában szeretnék bemutatni.

A politikailag kényes, botrányos filmek alkotják a fesztivál másik fontos blokkját. Többek között vetítik majd Michael Moore, Almodóvar, Dusan Makavejev és Luis Bunuel alkotásait.