Michael Moore elviszi bevételrekordokat döntögető dokumentumfilmjét abba a kisvárosba, ahol Bush elnök nyári szabadságát tölti, sőt meg is hívta a vetítésre a film főszereplőjét.

Mikor kiderült, hogy egyetlen mozi sem játssza a Busht kritizáló filmet az elnök crawfordi otthonának környékén, Moore ígért egy kópiát a Crawford Béke-háznak, a békegyűléseknek, műhelyeknek és szemináriumoknak otthont adó középületnek.

Egy közeli, Waco városi mozi múlt héten elkezdte vetíteni a Fahrenheit 9/11-et, de később Moore felajánlotta, hogy személyesen jön Crawfordba, hogy bemutassa a filmjét és utána beszélgetést kezdeményezzen róla a helyiekkel.

A szervezők körülbelül 1000 embert várnak a vetítésre, ami szerda este egy futballstadion parkolójában lesz megtartva. A rendőrség szerint lehet számítani arra, hogy meg fognak jelenni a film ellen tüntető csoportok is.

"Én személy szerint azt gondolom, hogy ez egy kicsi város, és ez az egész olyan lesz, mint egy invázió" - mondta Fran Shelton, akinek a családja a Crawford Kávé Állomás tulajdonosa. "Mindenkinek joga van a véleményéhez, de jobban örülnék, ha Moore nem hozná el az övét Crawfordba."

Moore a honlapján keresztül üzent Bushnak, hogy szívesen látná a vetítésen, mivel szeretné személyesen megköszönni neki, hogy szerepelt a filmjében. "És nézzünk szembe vele: magának vannak a legviccesebb sorai a filmben" - írta.

A Fehér Ház képviselője nem hajlandó nyilatkozni.

A Bush 2001. szeptember 11-t követő politikáját kárhoztató Fahrenheit 9/11 lett minden idők legsikeresebb dokumentumfilmje, bevétele már 100 millió dollár fölött jár.