Az Egészségügyi, Szociális és Családjogi minisztérium (ESzCsM) összefogott a Best Hollywood Kft-vel, a Super Size Me című film magyarországi forgalmazójával az egészségesebb életmódra való buzdítás érdekében. Az együttműködés keretében a héten csütörtökön és pénteken diákigazolvánnyal országszerte ingyen lehet megtekinteni az amerikai Morgan Spurlock dokumentumfilmjét. Schobert Norbi is bízik a film figyelemfelkeltő szerepében.

Spurlock, aki egy személyben rendezője, producere és főszereplője a Super Size Me című filmnek, saját magát használta kísérleti nyúlként, hogy bemutassa, hova vezet az egészségtelen táplálkozás. Egy hónapon át csakis a McDonald's által kínált ételeket ette, napi három alkalommal. Átváltozását folyamatosan rögzítette a kamera. A 30 nap leteltével a korábban egészséges, életerős fiatalember tizenkét kilóval lett nehezebb, teljesen leromlott a fizikai állapota, és szinte impotens lett. Spurlock megszólaltatja a filmjében a szövetségi közegészségügyi szolgálat vezetőjét, a gyermekélelmezésben dolgozó szakácsokat és a hatóságokat. A Super Size Me a Sundance Filmfesztiválon rendezői díjat nyert, és pár hónappal a bemutató után a McDonald's beszüntette a Super Size-akciót Amerikában.

Dr. Jakab Ferencné államtitkár az ESzCsM képviseletben elmondta, hogy az elhízás Magyarországon is népbetegség. 2003-ban a magyar férfiak több mint fele, a nők majd fele túlsúlyos vagy elhízott volt. A Nemzeti Népegészségügyi Program fontos pontja az elhízás és a velejáró súlyos betegségek, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a szívinfarktus visszaszorítása.

Ennek legkézenfekvőbb eszköze a tájékoztatás, hogy az emberek információhoz juthassanak a helyes táplálkozás mikéntjéről. A minisztérium úgy gondolta, hogy a közérthető, humoros, mégis sokkoló Super Size Me segíthet közvetíteni az üzenetüket. Felkeresték a film magyarországi forgalmazóját, a Best Hollywood Kft-t, amely hajlandó volt támogatni az ügyet.

Az együttműködés eredményeképpen a héten csütörtökön és pénteken diákigazolvánnyal ingyen lehet megtekinteni bármelyik moziban Spurlock filmjét. A program elsődleges célcsoportja ugyanis a fiatalok. Az ő körükben is egyre több a túlsúlyos, a gyermekeknél pedig egyáltalán nem lehet beszélni tájékozott táplálékválasztásról. "Van olyan gyerek, aki azt hiszi, hogy a napi zöldségbevitelt a sültkrumplival tudja biztosítani" - fogalmazott a Best Hollywood Kft. szóvivője.

Fotó: Falus Tamás
Norbi megtalálta az ellenséget

Schobert Norbi, a fitneszguru is felsorakozott a dokumentumfilmes munkáját népszerűsítők táborába. Szerinte az egészségtelen ételek éppúgy figyelmeztető feliratokat érdemelnének, mint a dohánytermékek. Rájuk kellene írni, hogy milyen betegségekhez vezethet a fogyasztásuk.

"A fejlett társadalmakban elhízva halnak éhen" - mondta. "Túl sokat esznek, de közben nem jut a szervezetük elég vitaminhoz, ásványi anyaghoz. A túlsúlyosság nem esztétikai kérdés. Nem lehet nevetgélve azt mondani, hogy van egy kis fölöslegem, de jól áll. Ez egy súlyos betegség, amit meg kell gyógyítani. A tüdőbajos sem kuncog, hogy köhécselek, de semmi gond, mert illik hozzám."