Super Size Me - 2004
Rendező
: Morgan Spurlock
Főszereplő: Morgan Spurlock
Előzetes | Hol/mikor játsszák | Hivatalos honlap

A Super Size Me a Michael Moore filmjeinek köszönhetően felfutóban lévő dokumentumműfaj újabb gyöngyszeme. Morgan Spurlock, aki egy személyben rendezője, producere és főszereplője filmjének, az egészségtelen táplálkozás okairól és következményeiről rántja le a leplet. Saját magát használja kísérleti nyúlként, hogy szemléltesse, mit tesz az emberi szervezettel a gyorséttermek kínálatának rendszeres fogyasztása. A kísérlet lényege, hogy a makkegészséges fiatalember, Spurlock egy hónapon keresztül napi három alkalommal kizárólag a McDonald's éttermeiben evett.

Forrás: Best Hollywood

A Super Size Me megörökíti a filmes nem is olyan lassú átváltozását hájas, szívbeteg, csaknem impotens ronccsá. Spurlock interjúkat is készített olyanokkal, akiknek köze lehet a rossz amerikai táplálkozási szokásokhoz. Kifaggatta a szövetségi közegészségügyi szolgálat vezetőjét, a gyermekélelmezésben dolgozó szakácsokat és a hatóságokat. A film egyszerre vicces és sokkoló. Műfajához képest máris óriási bevételt tudhat magáénak, 10 millió dollárt jóval meghaladó összeget hozott eddig a konyhára.

A dokumentumfilm megnyerte a rendezői főíjat az idei Sundance Fimfesztiválon. A McDonald's pár hónappal a bemutató után beszüntette a Super Size akciót, és újfajta salátákkal bővítette kínálatát. Más gyorséttermek is reformokat vezettek be, például a gyerekmenükhöz nem játékot, hanem sporteszközt kezdtek osztogatni.