Oszama bin Laden egyik féltestvére kijelentette, hogy nagyon élvezte Michael Moore Fahrenheit 9/11 című filmjét, eltekintve néhány pontatlanságtól a családját illetően. Szerinte a Bush-ellenes film helyenként szándékosan hazudik.

Jeszlám Binladin, a genfi illetőségű iparmágnás, aki egyike az Al-Kaida vezető 54 testvérének, interjút adott egy francia magazinnak, ahol a Fahrenheit 9/11-ről is beszélt.

"Még nevettem is helyenként" - jegyezte meg Binladin. "Csak az zavart, hogy hibás és pontatlan állításokat tett a családomról, és közben pontosan tudta, hogy megtéveszti a közvéleményt."

A dokumentumfilmben Moore azt állítja, hogy George Bush megpróbálta eltitkolni az üzleti és személyes szálakat, amik hosszú ideje fűzik Oszama bin Laden családjához és más befolyásos szaúdiakhoz, mert a repülőgép-eltérítők többsége Szaúd-Arábiából származott.

Moore egyik legfontosabb állítása, hogy az amerikai kormány segített 142 szaúdinak, köztük két tucat személynek bin Laden családjából, repülővel elhagyni az Egyesült Államokat két nappal a szeptember 11-i terrortámadás után, holott a kereskedelmi légtér le volt zárva.

"Ez hazugság, bárki ellenőrizheti" - mondta Binladin, aki szándékosan másképp írja a nevét, mint Oszama, az egész világot megrázó támadás első számú gyanúsítottja. "Nem kaptak semmilyen kivételes engedélyt az amerikai föld elhagyására."

Egy újabb keletű bizottság jelentette, hogy a szóban forgó repülőjáratok szeptember 14-én indultak, mikor már újra megnyitották a légteret.

Binladin évek óta Genfben él és svéd állampolgár. Azt nyilatkozta az újságoknak, hogy az Amerikában tartózkodó családtagok szeptember 20-án először Genfbe repültek, csak utána tértek haza Szaúd-Arábiába.

A film azt is tényként tálalja, hogy számos családtag jelent meg Oszama egyik fiának 2001-es esküvőjén Afganisztánban. Binladin szerint ez túlzás.

"Senki sem volt ott azon az esküvőn a családomból, csak Oszama anyja" - mondta az üzletember. Jeszlám és Oszama a szaúdi mágnás, Mohammed bin Laden és 22 felesége 54 gyermekének népes táborába tartoznak.

Binladin, a Sico nevű genfi pénzügyi cég alapítója elmondta, hogy utoljára akkor látta fiatalabb féltestvérét, mikor Oszama elhagyta Szaúd-Arábiát 1981-ben.