A 2004-es nyár a folytatások szezonja. A Pókember 2, a Shrek 2, a legújabb Harry Potter és a Bourne-csapda sorra elképesztő sikerrel szerepelnek a filmes sikerlistákon, némelyik még az eredetijét is lekörözte népszerűségben.

Nemrég még a folytatás szinte csúnya szónak számított, annyi előítélet tapadt hozzá. Május közepe óta azonban egymás után jöttek ki a népszerűnél népszerűbb folytatások. A legutóbbi a Bourne-csapda volt, ami első hétvégéjén 52,5 millió dollár bevételt hozott., csaknem kétszer annyit, mint az eredeti 2002-es film, a Bourne-rejtély. A kalandfilm második része foglalja el most az amerikai sikerlista első helyét, de a legjobb tizenkét film között további három folytatás van, a Pókember 2, a Shrek 2 és a Harry Potter és az azkabani fogoly.

"A közönségnek nincsenek igazán előítéletei a folytatásokkal szemben, csak a rossz filmeket nem szeretik" - mondta a kasszasikereket elemző Paul Dergarabedian.

A '90-es évek végén bemutatott nagy sikerű folytatások, az Austin Powers KicsiKém és a Toy Story 2 új életre keltették a filmtípust, amit korábban megbélyegeztek, mert csupán egy eredeti ötletről  lenyúzott újabb bőrnek tartották.

A közkedvelt animációs film, a Shrek 2 máris minden idők ötödik legtöbb bevételt hozó mozija, és bemutatója után 10 héttel még mindig szerepel a top tízes listákon.

Szorosan a Shrek 2 nyomában, a Harry Potter és az azkabani fogoly is nagyon erős nyitást produkált. Eddigi bevétele 241,8 millió dollár, ami bár alatta van a korábbi két Potter-film sikerének, még mindig ragyogó teljesítmény.

A Pókember 2-t június végén kezdték vetíteni, és első hat napja alatt 180,1 millió dollárért keltek el rá jegyek, ami ennyi idő alatt rekordnak számít.

Még a művészfilm Napnyugta előtt is szép eredményeket tud felmutatni. Az 1995-ös Napkelte előtt folytatását 140 moziban vetítik, 2,5 millió dollár bevételt hozott eddig, és további 200 helyen fogják bemutatni.

"Mekkora változás állhat be egy év alatt!" - lelkendezett Dergarabedian. "Ez lehet minden idők legjobb éve a folytatások számára. Az egész arról szól, hogy mennyire jók a filmek. Ezek márpedig nagyszerűek."