A szeptember 1-től 11-ig 61. alkalommal megrendezésre kerülő velencei filmfesztivál új művészeti igazgatója, Marco Muller bejelentette, hogy idén rengeteg  hollywoodi produkciót mutatnak majd be. Már nyilvánosságra hozták, mely friss alkotásokat láthatja hamarosan a közönség Velencében, és mely munkák esélyesek az Arany Oroszlán-díjra.

A világ legrégibb filmfesztiválját idén Spielberg Tom Hanks főszereplésével készült Terminál című romantikus komédiájával fogják megnyitni. A film egy külföldi utasról szól, aki adminisztratív akadályok miatt kilenc hónapon keresztül kénytelen a New York-i JFK repülőtéren rostokolni. Catherine Zeta-Jones csinos légikisérőt alakít, akivel romantikus viszonyba bonyolódik Hanks.

"Az év legnagyszerűbb filmjeit mutatjuk be a velencei filmfesztivál, ezért lesz olyan sok amerikai alkotás" - mondta Muller egy római sajtótájékoztatón, eloszlatva a híreszteléseket, mi szerint vezetésének első évében több művészfilm lesz látható a rendezvényen. "Sok jó európai munka közül válogathattunk, de az amerikai filmek fölött nem lehet csak úgy elsiklani, mert nagyon látványosak."

Muller, az olasz filmtörténész és kritikus olyan alkotásoknak volt a producere, mint az Oscar-díjas Senkiföldje, amely a balkáni konfliktusról szólt. Korábban már részt vett kisebb olasz filmfesztiválok rendezésében.

Megbízatásának eddigi négy hónapja alatt a szervezőkkel együtt közel 1900 filmet nézett meg, és végül 170-t választott ki, amiket majd vetítenek a fesztiválon.

A legfontosabb díjért, az Arany Oroszlánért 21 film fog versengeni. Az egyik esélyes Jonathan Glazer Birth (Születés) című munkája, amelyben Nicole Kidman fiatal özvegyet játszik, akinek az életében váratlanul felbukkan egy tízéves kisfiú, aki azt állítja, hogy a halott férj reinkarnációja.

A Boldogságtól ordítani rendezője, Todd Solondz Palindromes című műve is a jelöltek között van. Egy 13 éves kislányról szól, aki megszökik otthonról, és olyan különös helyekre jut el, amikről régi korlátolt világában nem is álmodott.

A főversenyben lesz a spanyol Mar Adentro című eutanáziáról szóló film Alejandro Amenabar rendezésében és a szívtipró Javier Bardem főszereplésével. Nagy ellenfele a Vanity Fair, amit az indiai Mira Nair rendezett, aki az Esküvő monszun idején-t is jegyzi, amely megnyerte a három évvel ezelőtti velencei filmfesztivált. Nair filmje Rebecca Sharpról szól, aki az irodalmi élet egyik legnagyobb női alakja volt a 19.század elején.

Forrás: UIP Dunafilm
Hanks, Zeta-Jones és Spielberg a Terminál forgatásán

A Cannes-ban díjazott Mezítelenül brit rendezője, Mike Leigh szintén indul az Arany Oroszlánért Vera Drake című drámájával, ahogy a német Wim Wenders, Az erőszak vége és a Berlin felett az ég alkotója is a Bőség földjé-vel.

A kilenctagú zsűri elnöke John Boorman lesz, de zsűrizni fog Spike Lee és a jelenleg egyik legfelkapottabb színésznő, az Elveszett jelentés-ből ismert Scarlett Johansson is. Adnak majd át kisebb díjakat a legjobb elsőfilmes rendezőnek, a legjobb fiataloknak szóló mozinak és digitális filmnek. Versenyen kívül fogják vetíteni a Terminál-hoz hasonlóan Spike Lee-től a  She Hate Me-t és Manoel de Oliveira O Quinto Imperio című filmjét.

Számos európai és amerikai produkció mellett néhány ázsiai művészfilmet is bemutatnak majd. Muller elmondta, hogy igyekeznek elkerülni a túlzott erőszakosságot, de a háború, béke és a kétségbeesés fontos témái lesznek az általa skizofrénnek nevezett fesztivál filmjeinek.

De Oliveira és az Ének az esőben rendezője, Stanley Donan életműdíjat vehet majd át.