Főműsoridőben adta le Michael Moore Bush-ellenes botrányfilmjét a kubai televízió csütörtökön, miután egy héten keresztül teltházzal vetítették a mozikban. Kubában nagyon népszerű a Fahrenheit 9/11, mert az amerikai elnök ott sem örvend túl nagy népszerűségnek.

A kubaiak hosszú, kígyózó sorokban álltak a jegypénztárak előtt, hogy bejussanak a 120 mozi egyikébe, ahol a film DVD-másolatait vetítették az elragadtatott nézőknek. Kubában mélyen gyökeredzik az amerikai kormánnyal szembeni bizalmatlanság, így nem csoda, hogy ekkora érdeklődés övezi a Fahrenheit 9/11-et.

"Reméljük, hogy a film rávezeti majd az amerikaiakat, hogy meglássák a kormányuk igazi arcát, és nem csak megakadályozzák majd Bush újraválasztását, hanem bíróság előtt vonják felelősségre az emberiség ellen elkövetett bűneiért" - mondta egy nyugdíjas munkás, Armando Rodriguez.

"A film az emberszeretet munkája. Alátámasztja, amit mindannyian gondolunk, hogy Bush igazi veszélyt jelent a világ számára" - mondta a havannai egyetem professzora, Arnaldo Coro Antich.

A Washington és Havanna közti viszály négy évtizedes múltra tekint vissza. Fidel Castro 1959-es forradalmával kezdődött, de igazán akkor mérgesedett el, amikor Bush megpróbálta aláaknázni Castro kommunista kormányát májusban.

A Fehér Ház június 30-án szigorításokat léptetett hatályba, melyek a Kubába irányuló készpénzforgalmat és a rokonlátogatások számát igyekeztek korlátozni az Amerikában élő kubaiak számára. Ez óriási felháborodást váltott ki a Floridai-szoros mindkét partján.

Hétfői beszédében Castro veszélyes, vallásos fundamentalistának nevezte Busht, aki a kubai szocializmus ellen tör. Az amerikai elnök korábbi alkoholproblémáit nevezte meg Bush harciasságának gyökereként.

Castro megnevettette közönségét, mikor egy olyan részletet olvasott fel Moore hazánkban is megjelent Hülye Fehér Ember című könyvéből, amely Bush olvasási képességeit kérdőjelezi meg.

A kubai disszidánsok, akik látták a Fahrenheit 9/11-et, a szólásszabadságért dicsérik Amerikát. Elmondták, hogy náluk soha nem engednék meg az elnök ilyen szintű kritizálását, hiszen Kubában az egyetlen párt irányítja a médiát is.