Pénteken mutatják be Amerikában M. Night Shyamalan író-rendező új scifi-thrillerét, A falut. A hatalmas kasszasikernek számító Jelek és a Hatodik érzék alkotójának legújabb filmjét a kritikusok többsége csalódásnak tartja.

A történet a 19.század végén, egy apró pennsylvaniai faluban, Covingtonban játszódik. Az erdő övezte település maroknyi lakosa rettegésben él a fák mögött lopakodó titokzatos lények miatt, és nem meri elhagyni otthonát. A fiatal Lucius Hunt, akit Joaquin Phoenix játszik, úgy dönt, szembenéz a félelmeivel, és elindul a sűrűbe.

A színész korábban is dolgozott már együtt Shymalannal, a Jelek-ben Mel Gibson öccsét játszotta. A film női főhőse Bryce Dallas Howard, akinek ez az első filmszerepe, de azóta leforgatta Lars von Tierrel a Dogville-el kezdődő trilógia második epizódját. Az ő édesapja Ron Howard, az Oscar-díjas rendező, akinek nevéhez fűződik többek között az Egy csodálatos elme című dráma és az Apollo 13.

A rendező nem először nyúlt hátborzongató témához. A Hatodik érzék-ben egy halottlátó kisfiú és pszichológusa félelmetes történetét vitte filmre. A főszereplő Bruce Willis volt. A mozi a bemutatót követő első négy nap alatt csaknem 30 millió dolláros rekordbevételt hozott a konyhára. A Mel Gibson főszereplésével készült Jelek-ben földönkívüliek támadják meg a kisváros lakóit. Ez a film még a Hatodik érzék-nél is nagyobb kasszasiker volt, csak egy hétvégére volt szüksége 60,1 millió dollár besöpréséhez.

A producerek hasonló sikereket várnak A falu-tól is. Shymalan dolgát nem könnyítette meg, hogy a korábbi két filmmel ellentétben, most nem szerződtetett világsztárokat. Hiába szerepel az új a thrillerben A zongorista című Polansky-filmben ragyogó teljesítményt nyújtó Adrian Brody és Sigourney Weaver, a Nyolcadik utas a halál-sorozat sztárja, egyikük sem vonz annyi nézőt a mozikba, mint Bruce Willis vagy Mel Gibson. A mostani hétvége lesz A falu sikerének próbája. Az elemzők a 3730 moziban vetítésre kerülő film indító bevételét előzetesen 40 millió dollár körüli összegre tippelik.

Forrás: InterCom
Adrian Brody és Joaquin Phoenix a film egyik jelenetében

"A film nevetségessége nem lenne ilyen bosszantó, ha Shymalan nem vette volna ennyire komolyan a bűvészmutatványát, ha nem ragaszkodott volna ahhoz, hogy ezt az ijesztgetős, bugyuta, mérsékelten ügyes gyerekmesét az allegória sötét palástjába öltöztesse" - fejtette ki a filmről alkotott véleményét a New York Times kritikusa.

Szinte az összes, a filmet értékelő írás megemlíti, hogy a lakosok szűklátókörűségről tanúskodó rettegése a külső világtól valószínűleg George W. Bush külpolitikájának metaforája. A falu számos ponton játszik rá erre a metaforára, William Hurt beszédmódjától kezdve a falusiak piros színtől való félelméig, amely az amerikai kormány színkód-rendszerében a terrorveszélyt jelzi.

"Zavarba ejtő csalódás" - írta a Washington Post.

"A pénzemért csak azt kaptam, hogy ez a tagadhatatlanul tehetséges író-rendező  önmagát ismételte  a csodálatos Hatodik érzék-hez képest erőteljesen zuhanó színvonallal" - fejezte ki csalódását az L.A.Weekly újságírója.

"Shymalan saját sablonját követi, de kihagyja a legfontosabb részeket. A film csalódás" - volt olvasható egy internetes kritikában.

"A falu Shymalan leggyengébb története" - írta a New York Daily News.

"Ahogy a történet vánszorog előre, azt fogod kívánni, bárcsak ugrana elő egy igazán gonosz szörny, hogy felfalja azt a döntésképtelen fazont" - jegyezték meg egy másik netes oldalon.

Egy filmkritikákat összegyűjtő honlap elemzése szerint A falu-ról egyelőre több rosszat írtak az újságok, mint jót. Az eddig megjelent kritikák 56%-a húzta le az alkotást, ami igencsak rossz eredménynek számít.