Kuba miatt ugorhat a Fahrenheit 9/11 Oscar-díja

2004.08.03. 12:20

A Fahrenheit 9/11 eleshet az Oscar-díjtól, mert múlt héten bemutatták a kubai állami televízióban. Az Akadémia szabályzata szerint diszkvalifikálhatják az Oscar-díjért folyó versenyből azt a filmet, amit a mozibemutatót követő kilenc hónapon belül leadnak televízióban vagy hozzáférhetővé tesznek az interneten.

Míg a legtöbb dokumentumfilmes elcsüggedne az Oscar-díjtól való elesés lehetőségétől, Moore támogatói talán még örülnek is neki, az eljárás ugyanis akár lökést is adhat a Fahrenheit 9/11-nek a legjobb filmek versenyében.

A Bush-ellenes film tengerentúli forgalmazója azt állítja, hogy nem kötöttek szerződést a kubai televízióval. Ha bebizonyosodik, hogy Kubában kalózmásolatról vetítették a dokumentumfilmet, nem fenyegeti Moore-t a kizárás veszélye. Tavaly A Gyűrűk Ura harmadik része és szinte az összes Oscar-jelölt film letölthető volt az internetről röviddel a mozipremier után a kalózkodás révén.

Még ha a televíziós vetítés jogtalan volt is, a filmnek sok akadállyal kell még megküzdenie a február 27-i díjkiosztó előtt. Az Akadémia dokumentumfilmekre vonatkozó új szabályai szerint a Fahrenheit 9/11-et egyetlen tévében sem mutathatják be egészen márciusig.

Bár egy dokumentumfilm indulhat az Oscarért a legjobb film és a legjobb dokumentumfilm kategóriában egyszerre, eddig még egy filmnek sem sikerült ez a mutatvány.

A fenti kilenc hónapos szabály csak a dokumentumfilmeket korlátozza, tehát például a Shrek 2-t vagy a Pókember 2-t nyugodtan leadhatnák televízióban. Így ha a Fahrenheit 9/11-t diszkvalifikálják is a dokumentumfilmek versenyéből, még mindig indulhat  a legjobb film,  rendező és vágás díjáért, bármi történt is Kubában.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK