Angol tudósok matematikai képletet dolgoztak ki a tökéletes horrorfilmre. Összeírták az összes kötelező kelléket: az üldözést, a zenét, a vért, és még sok egyebet. Szerintük a követelményeknek legjobban a Ragyogás felel meg, de A cápát is jól sikerült horrornak tartják.

Végy egy elszigetelt helyszínt, egy baljós előjelet, egy üldözési jelenetet meg némi fröcskölő vért, és kész is a tökéletes horrorfilm egyenlete. Egy tudóscsoport nemrégiben megkísérelte algebrailag megmagyarázni a megmagyarázhatatlannak tűnőt, matematikai formulát alkottak arra, hogy mitől lesz jó egy ijesztgetős film.

A londoni tudóscsoport Anna Sigler matematikus vezetésével két hetet töltött a horrorkánon legnagyobbjainak kiválogatásával. Beválogatták a legjobbak közé az Az ördögűző-t, A texasi láncfűrészes gyilkos-t és A bárányok hallgatnak-ot is.

Arra jutottak, hogy az izgalom négy lényegi dologból ered: a félelmetes zenéből (es), az ismeretlenből (u), az üldözési jelenetekből (cs) és a csapdába esős jelenetekből (t).
Mivel az izgalom nélkülözhetetlen egy jó horrorhoz, a képlet rá vonatkozó részét négyzetre kell emelni, mielőtt még a sokkolást hozzáadnánk az egyenlethez (s).

Az angol rövidítésekre épülő egyenlet a következő: (es + u + cs + t) a négyzeten + s + (tl + f)/2 + (a + dr + fs) + sinx - 1 = tökéletes horror. A képlet alapján kihozták, hogy a Jack Nicholson főszereplésével, Stephen King regénye nyomán készült Ragyogás című film az ideális horror. Stanley Kubrick 1980-as alkotásában az izgalom állandóan fokozódik az előérzetek és a múltbéli események bevillanásai miatt, ezért Nicholson filmje tökéletes példa a képletre.

A tudóscsapat rájött, hogy ha egy mozi igazán ijesztő akar lenni, valószerűnek kell lennie. A képlet második felében azért adják össze a való életet meg a fantáziát, és osztják el kettővel, hogy megkapják a kettő közötti arany középutat, vagyis ne rugaszkodjon el a film túlságosan a valóságtól, de ne legyen túl földközeli se.

Az is jót tesz a horroroknak, ha időnként néhány szereplő (a) egy elszigetelt helyen reked (fs), miközben a villany le van kapcsolva (dr). Szép példája ennek a fogásnak Alfred Hitchcock Psychó-jának egyik jelenete.

A sztereotipikus jellemek és a túl sok alvadt vér viszont nem használ a filmeknek, ezért jön be a képletbe a (sinx  - 1). "Steven Spielbergnek A cápá-ban sikerült belőnie az optimális szintet. A néző pont elég vért látott ahhoz, hogy féljen a nagy fehértől, de nem eleget ahhoz, hogy érzéketlenné váljon iránta."

A képlet tehát szavakkal a következőképpen néz ki: (zene + ismeretlen + üldözés + csapda) a négyzeten + sokkolás + (valóság + fantázia)/2 + (néhány szereplő + elszigetelt hely + sötétség) + sinx-1 = tökéletes horrorfilm.