Az Oscar-díjra jelölt 41 éves színészt legközelebb egy XVII. században játszódó kosztümös filmben láthatják majd rajongói, amelyben egy kicsapongó életet élő költőt alakít.

Az elsőfilmes Laurence Dunmore által rendezett The Libertine-ben A Karib-tenger kalózai-ban nyújtott teljesítményéért a filmszakma legrangosabb díjára jelölt Depp John Wilmot költőt, Rochester grófját kelti majd életre. Wilmottal dorbézoló, élvhajhász életmódja 33 éves korában végzett, amikor belehalt a szifiliszbe. Műveit csupán ezután fedezték fel, amelyek azóta is megbecsülésnek örvendenek.

Az ominózus csókjelenetről az Ain't It Cool News filmes weboldal egyik kémje számolt be először, s állítása szerint Depp partnere egy Rupert Friend nevű 21 esztendős brit színész lesz, akit a Keira Knightley neve által fémjelzett Büszkeség és balítélet-ben is láthatnak majd a mozirajongók.

A további szereplők között található az Amerikában című dráma női főszerepét alakító Samantha Morton, a hiteles középkori fogazattal rendelkező zenész Shane MacGowan, a Halj meg máskor!-ból ismert Rosamund Pike, valamint az Oscar-díjra jelölt John Malkovich is, aki a film produceri teendőiből is részt vállalt.

A The Libertine-ben további forró jelenetekre is sor kerül, s Depp ezúttal sem idegenkedik a homoerotikus részletektől. A Karib-tenger kalózai-ban Jack Sparrow szerepét játszó színész a hiperaktív kalózkapitány figuráját is kétértelművé varázsolta a filmvásznon. A The Libertine szintén frissen forgatott jelenetében Depp egyik ellenfelével konfrontálódik, s miközben sétabotjával a férfi combjának belső oldalát simogatja, a következő mondat hangzik el a szájából: "Lordom, lesújtott, bevallom, ezért heréimet a szájába lógatom."