Dőljön hátra kedvenc karosszékében és hagyja, hogy Erik Sumo zenéje megihlesse, majd álmodjon meg egy videoklipet a szerelemről és az emlékekről. A legjobb amatőr rendezőt egy igazán különleges DVD-vel jutalmazzuk.

Szürreális utazásra hívjuk Önt az [origo] filmklub augusztus 17-i vetítésén, ahol az elismert videoklip-rendező, Michael Gondry által jegyzett Egy makulátlan elme örök ragyogása lesz műsoron. A keserédes romantikus vígjáték két főszereplője, Joel és Clementine valaha szerették egymást. Kapcsolatuk azonban megromlott, s egy nap Joel ráébred, hogy barátnője felkeresett egy klinikát, ahol forradalmi módszerek segítségével kitörölték elméjéből a kapcsolatukra vonatkozó összes emléket. Kétségbeesésében Joel is elmegy az orvoscsoporthoz, hogy végrehajtassa magán az agymosást. Azonban ahogyan a kezelések megkezdődnek, Joel rájön, hogy Clementine iránti érzései erősebbek annál, hogy egy ilyen kezelés meg tudná szüntetni azokat.

A sztárok egész hadát felvonultató filmben a főszereplő Carreyn és Winsleten kívül a kezelést végző orvoscsapat tagjaiként megjelenik Hollywood egyik legizgalmasabb új felfedezettje, Kirsten Dunst, az ügyeletes macho címéért Colin Farrell-lel versenyző Mark Ruffalo, illetve egy meglepő szerepben A Gyűrűk Ura-trilógia Frodója, Elijah Wood is. A forgatókönyvért a John Malkovich-menet-et és az Adaptáció-t jegyző Charlie Kaufman volt a felelős. A rendezői székben helyet foglaló Michel Gondry korábban olyan videoklipeket rendezett, mint például Björk Human Behaviour-jét, amelyért csaknem az összes létező díjat besöpörte. Az izlandi énekesnőn kívül azonban Gondry olyan hírességekkel is dolgozott együtt, mint Kylie Minogue, Beck, a Daft Punk, Sheryl Crow, Lenny Kravitz, a Chemical Brothers, a Foo Fighters vagy a Rolling Stones.

Reklámok is fűződnek a nevéhez, mint például az egyik farmermárka Drugstore című reklámja, amelyért Gondry Cannes-ban elnyerte az Arany Oroszlánt. A rövidfilmet hazánkban is vetítették, s itthon is sokan derültek a patikában óvszert vásárló fiatalemberen, akiről esti randevúján akkor derül ki, hogy a patikus lányának udvarol, amikor a szigorú tekintetű atya nyitja ki az ajtót. A Daft Punk Around the World című klipjének szürreális körtánca is emlékezetes maradt a zenetévék egyhangú videói között, nem is beszélve Kylie Minogue Come Into My World című dalának klipjéről, amelyben a formás ausztrál énekesnő vidám sétája közben megnégyszereződik, s úgy énekli a fülbemászó dalocskát.

Forrás: SPI
Kate Winslet és Jim Carrey a Gondry-filmben

Játékunkban egy Gondry munkáit tartalmazó DVD-t (The Work of Director Michel Gondry) nyerhetnek olvasóink, ha velünk tartanak. A lemezen Björk, Kylie, a Massive Attack és további számos együttes videói találhatóak, ezenkívül egy 75 perces dokumentumfilmhez és egy 52 oldalas színes kézikönyvhez is hozzájuthatnak a vállalkozó kedvű olvasók.

Forrás: [origo]
Erik Sumo ábrázata

A játékban való részvételhez képzeljen el egy videoklipet, amelynek szereplői fő témái a szerelem és az emlékek. A zenei aláfestéshez hallgassa meg az Amorf Ördögök frontembere és zeneszerzője, Erik Sumo, azaz Tövisházi Ambrus által írt The Doll című számot. Erik Sumo 2002-ben jelentetett meg egy maxilemezt (Just a Woman), amelyet a stuttgarti Pulver records adott ki.  Azóta több száma is megjelent külföldi kiadók válogatáslemezein. Tagja a Crate Soul Brothers dj-kollektívának, akikkel eddig többnyire remixeket készítettek angol és német formációknak. Bemutatkozó albuma előreláthatólag jövő tavasszal jelenik meg.

A kizárólag az [origo] filmklub számára készített The Doll című számban Dudás Zsombor dobon, Pápai István ütőhangszereken, Balahoczky István zajokkal, Drapos Gergely basszusgitáron, Csongrádi Gábor klarinéton, Erik Sumo maga pedig billentyűn és hangmintákon játszik.

A játékra a videoklip-ötleteket maximum 2500-3500 karakterből álló szinopszisok formájában augusztus 29-ig várjuk a filmklub@origo.hu e-mailcímre. A levél tárgya "Klip-játék" legyen!

A következő oldalon némi segítséget nyújtunk a rendező-aspiránsoknak, hogyan is képzeljük el az ideális pályaművet. Klikkeljen és olvassa el Michel Gondry szinopszisát Kylie Minogue Come Into My World című dalának klipjéhez.