Az ember személyisége nagy részben az emlékein alapul, ezért a memória elvesztése azonnali identitáskrízist idéz elő. Kedvelt filmhősök emiatt az amnéziások, akik kétségbeesetten keresik múltjukat és egyéniségüket, miközben a néző vagy annak örül, hogy jóval többet tud, mint a filmben szereplő karakter, vagy vele együtt bonyolódik bele a többnyire igen szürreális és nyakatekert fejtörőbe. Az Egy makulátlan elme örök ragyogása kapcsán érdemes áttekinteni a hol bosszútörténetbe, hol romantikus komédiába, hol pedig már sci-fibe hajló agymenéseket. Figyelem! A piros betűvel szedett mondatok a történetek kulcsmomentumait árulják el. Ezeket a részeket csak saját felelősségére olvassa el!

Rendező: Michel Gondry
Szereplők: Jim Carrey, Kate Winslet, Kirsten Dunst, Mark Ruffalo, Elijah Wood, Tom Wilkinson


Diagnózis: Miután a hirtelen természetű Clementine és a kafkai kisember Joel kapcsolata tönkremegy, a lány egy agymosó vállalkozáshoz fordul, hogy kitöröljék a szerelmet az emlékeiből. Csalódottságában Joel szintén aláveti magát az eljárásnak, amelyről kiderül, hogy korántsem garantál tiszta lapot. 

Kulcs az emlékekhez: A Lacuna Inc. (a "lacuna" az üreg, vagy lyuk szó latin megfelelője) alkalmazottjai és pszichiátere nem éppen hivatásuk minteképei: Patrick  (Elijah Wood) a kitörölt emlékek felidézésével  próbálja meghódítani Clementine-t, míg a titkárnő, Mary pedig kénytelen rájönni, hogy dr. Mierzwiak iránti szerelme sem új keletű... 

Feledhetetlen: A Joel agyába tett hullámvasút-utazás összességében az, de egyik legszebb pillanatként kiemelhető a befagyott tavon fekvő párost és a mellettük lévő jégrepedést felülről mutató kameraállás.

Mélyre ásott adat: A cím és a filmben szó szerint idézett részlet az angol klasszicizmus fő alakjának, Alexander Pope-nak az Heloise Abelardhoz című verséből való.

Emlékezni fogunk rá?: A videokliprendező Gondry és a bizarr ötletek mestere, Charlie Kaufman gondoskodott róla, hogy mind tartalmilag, mind vizuálisan lenyűgözzék a nézőket; a rendhagyó szerelmi történetet agymosással is nehéz lenne kitörölni az emlékezetünkből. Remélhetőleg az Amerikai Filmakadémia tagjai is így éreznek majd, a forgatókönyvnek, a főszereplőknek és a filmnek is kijár majd az Oscar-jelölés.