Isten ments, hogy bárki is egy kalap alá vegye az amerikai filmeket! Az Egyesült Államok filmipara nemcsak Hollywoodból áll, mi több: elmélyült művészi alkotások is készülnek ott. Az őszi-téli premierszezonban három komoly független filmes mutatkozik be legújabb munkájával, melyek nemcsak a rendező tehetségéről tesznek tanúbizonyságot, hanem arról is, hogy még a világsztárok is képesek néha meglepetést okozni.

Wes Anderson a legmenőbb őrültek egyike Amerikában. Külsejét tekintve talán kissé retardáltnak tűnhet, belső gazdagsága azonban sokakat ámulatba ejtett már. Andersonnak rajongótábora van, három eddigi filmjével (Petárda, Okostojás és a Tenenbaum, a háziátok - mind fellelhető a videótékákban!) kultuszt teremtett magának. Általában ugyanazokkal dolgozik, így az operatőr Robert D. Yeoman és a zenei aláfestésért felelős Randall Poster minden alkalommal feltűnik filmjei stáblistáján. És vannak kedvenc színészei is, mindenekelőtt Bill Murray (akinek drámai erejét sokkal hamarabb felfedezte, mint Sophia Coppola az Elveszett jelentés-ben), Owen és Luke Wilson (akikkel a forgatókönyvet is gyakran együtt írja), vagy épp Angelica Huston (aki egyszerűen "csak" bámulatos színésznő).

Anderson világa azonban nemcsak a csapattól erős, melyet maga köré épített. Leginkább a fura látásmódja, abszurd humora, meseszerű látványvilága, és giccs-mentes érzelemgazdagsága teszi különlegessé. Történetei nem sorolhatók egyik műfajba sem, és nagy elődök hatását is hiába keressük rajtuk. Még saját magát sem koppintja. Bár minden munkája őrzi a kézjegyét, nem ismétli az ötleteit. Éppen ezért előzi meg nagy várakozás az új filmjét is - mert vélhetően újra sikerül meglepnie a közönséget.

A The Life Aquatic című alkotás Bill Murray jutalomjátéka. Steve Zissou-t alakítja benne, aki dokumentumfilmeket készít az óceán mélyén. Legújabb küldetése szerint egy vérszomjas cápa nyomába ered, hogy bosszút álljon rajta kollégája haláláért. Az úton számtalan különös egyéniség kíséri el, többek között egy fiatalember, akit a fiának vél. Kettejük kapcsolata jelentős változáson megy át a vadászat során, és végül az út valódi értelmévé válik.

Bár a film csak decemberben kerül az amerikai mozikba, az előzetese már megtekinthető az interneten, sőt, egyesek a teljes mű első vágott verzióját is látták. Véleményük szerint a The Life Aquatic minden idők legjobb Anderson-filmje, minden idők legjobb Murray-alakítása, és ha lehet még fokozni - minden színész legjobb teljesítménye, aki csak szerepel benne. Willem Defoe, Cate Blanchett, Owen Wilson, Jeff Goldblum - mindnyájan a megszokottól eltérő karaktert formálnak meg, brilliánsan. A zenei aláfestés eredeti és varázslatos, akárcsak a képi megjelenítés.

Az mindenesetre az előzetesből is kiderül, hogy a látványvilág lenyűgöző -talán minden eddigi Anderson-filmnél pompázatosabb. Az is kiderül, hogy Bill Murray szakálla megőszült, karizmája pedig bőven megérett egy komoly főszerepre. Owen Wilson haját hátranyalták, és ettől hirtelen komolyan vehető férfi lett belőle, Cate Blanchett és Willem Defoe pedig egészen új külsővel jelenik meg - szinte felismerhetetlenek. Ezek után már csak abba a csapdába eshetünk, hogy túl nagy várakozást támasztunk a művel szemben...