A nagy vihart kavart művészfilmet, az amatőr színészekkel és vágatlan szexjelenetekkel dolgozó 9 Songst bemutatják a torontói nemzetközi filmfesztiválon.

A fesztiválon induló versenyművek száma ezzel megközelíti a háromszázötvenet. A kanadai nagyvárosban rendezendő eseményen elsősorban a kevésbé populáris műfajokat és alkotásokat láthatják majd a filmrajongók. Ezek közé a pályaművek közé került be Michael Winterbottom rendező Cannes-ban bemutatott alkotása, a 9 Songs is.

A brit rendező alkotását az egyik angol bulvárlap úgy jellemezte, mint a "legdurvább film, amelyet valaha levetítettek moziban". A 9 Songs-t a Visions nevű program keretében vetítik majd le 20 másik filmmel egyetemben, amelyek a világ 14 országából származnak.

A 9 Songs-ról már olvashattak korábban az [origo] filmklub oldalain is, amikor a már említett brit bulvárlap kinyomozta a filmben látható amerikai színésznő kilétét, akinek neve nem is szerepelt a stáblistában. Az Egyesült Államok egyik konzervatív-katolikus államában élő leányzóra nehéz napok köszöntöttek ezután, s még szüleivel is megromlott a viszonya.

Szintén az indulók között található a brit Marc Evans által rendezett pszichothriller, a Trauma is, amelyben a Bridget Jones-ból jól ismert Colin Firth alakítja a főszerepet. A történet szerint a főszereplő Ben, hosszú kóma után tér magához egy autóbalesetet követően, s rá kell, hogy ébredjen, hogy felesége nem élte túl a karambolt.

"Ez egy sötét történet egy olyan emberről, aki egy borzasztó helyzetbe keveredik, s onnan csak egyre lejjebb és lejjebb jut" - jellemezte a történetet a The Globe and Mailnek Firth.

A színész úgy jellemezte Evanst, mint egy olyan rendezőt, aki "kevés méltatást kapott a múltban, ezenkívül Amerikában sem túl ismert, pedig megérdemelné".

A szexuálisan felkavaró filmek sorát erősíti Catherine Breillat Anatomie de l'enfer (A pokol anatómiája) című alkotása is, amelyben többek között a vér is szerephez jut majd.

A filmfesztivál egyik programja lesz a Wavelength címre keresztelt rendezvény, amelynek keretein belül 23 kísérleti alkotást mutatnak be a műértő közönségnek, amelyek között található Lynn Marie Kirby rendezőnő St. Ignatius Church Exposure: Lenten Light Conversions című műve, amely a digitális filmgyártás határait feszegeti.