Mira Nair rendezheti az ötödik Harry Potter filmet - adta hírül a Guardian. Egy amerikai, egy mexikói és egy brit után most indiai rendezője lehetne a sorozatnak, de Nair még nem döntött, hogy vállalja-e a feladatot.

A Harry Potter és a Főnix rendje című produkció előkészületi stádiumban van. A rendezésre Mira Nairt kérték fel, aki már elolvasta a forgatókönyvet, de még nem döntötte el, hogy részt vesz-e a filmben.  "Zoharan fiam nagyon izgatott. Együtt láttuk az összes Harry Potter filmet" - árulta el. Az új filmre, aminek a várható bemutatója 2007, eddig csak a Lucius Malfoyt alakító Jason Isaacs jelezte biztos részvételét.

A 47 éves rendezőnő itthon talán legismertebb filmje a 2001-es Esküvő monszun idején, de külföldön korábbi filmjei is nagy sikert arattak. Salaam Bombay című alkotását a legjobb külföldi film Oscar-díjára jelölték, és Cannes-ban is több díjat söpört be.

Nair legújabb filmje már jobban megosztotta a kritikusokat. A filmet, amely Thackeray regényének, A hiúság vásárá-nak az adaptációja, most hétvégén mutatják be az Egyesült Államokban. A New York Times kritikusa, Stephen Holden szerint "a szatírát és a románcot keverve a film bebizonyítja, hogy a kettő annyira illik össze, mint a citromlé és a tejszínhab".

Az első két Harry Potter filmet a hollywoodi Chris Columbus jegyezte, aki korábban olyan kétes értékű kasszasikerekért volt felelős, mint a Reszkessetek, betörők! két epizódja vagy a Mrs. Doubtfire - Apa csak egy van. Columbust, aki most producerként tevékenykedik tovább a stábban, a mexikói Alfonso Cuarón (Szép remények, Anyádat is!) váltotta a rendezői székben. A Harry Potter és az azkabani fogoly még látható a magyar mozikban, és a rajongók szerint jóval felülmúlja elődeit.

A Harry Potter negyedik részének forgatása jelenleg zajlik, a brit Mike Newell (Négy esküvő és egy temetés, Fedőneve: Donnie Brasco) irányítása alatt. A film premierje 2005 novemberére várható.