A Fahrenheit 9/11 már biztos nem indul a dokumentumfilmes Oscarért, de versenybe szállhat a legjobb film kategóriájában.

Michael Moore, a Fahrenheit 9/11 rendezője még a novemberi elnökválasztás előtt le szeretné vetíteni filmjét az amerikai televízióban is. A filmakadémia szabályai ez esetben megtiltanák a dokumentumfilmes kategóriában való indulást, de az alkotás versenyezhet a legjobb film díjáért.

Bár kevés az esély a film televíziós szereplésére, a rendező nem adta fel a reményt, hogy akár a választások előestéjén, de valamelyik csatorna leadja a Fahrenheit 9/11-et. A film már most megdöntött minden dokumentumfilmes nézettségi rekordot, de egy esetleges tévés bemutató még több amerikai választópolgárhoz eljuttathatná. "Ha a legkisebb esély is megvan arra, hogy a filmet még pár millióval több amerikai lássa a választások előtt, az fontosabb nekem, mint hogy még egy dokumentumfilmes Oscart nyerjek" - jegyezte meg Moore. Az esélyt fenntartva ezért nem is nevezték a filmet a dokumentumfilmes kategóriában - a nevezések leadásának határideje múlt hét szerda volt. A rendező bevallotta, hogy az igazi Oscar számára Bush elnök bukása lenne.

Moore, aki 2001-ben már elnyerte a legjobb dokumentumfilm Oscar-díját a Kóla, puska, sültkrumpli című munkájáért, más okból sem erőltette a szereplést: "Megbeszéltem a stábbal, hogy hagyjunk most mást Oscart nyerni" - nyilatkozta a BBC-nek. Visszalépésével támogatni szeretné dokumentumfilmes kollégáit: "Távolítsuk el a 400 kilós gorillát a mezőnyből, és hagyjuk meg az öt jelöltnek a megérdemelt figyelmet - a mi filmünk már eddig is épp eleget kapott belőle" - nyilatkozta.