Lezárult az [origo] filmklub Pokolfajzat-játéka. Tudja meg Öné lett-e a rendező által dedikált poszter, a DVD-lemezek és videókazetták egyike, illetve a film logójával díszített póló!

A Pókember, az X-Men, a Penge, valamint a Hulk hatalmas sikere után alaposan fel kell kötnie a nadrágját annak a filmesnek, aki arra vállalkozik, hogy egy újabb szuperhős tetteit viszi celluloidra. Ezt a célt tűzte ki maga elé a Penge 2-t is jegyző Guillermo del Toro, amikor nekifogott Mike Mignola képregényét, a Hellboy-t vászonra adaptálni.

A Pokolfajzat nevű teremtmény már korábban feltűnt egyes különálló képregény-epizódokban, mielőtt különálló minisorozatot szenteltek neki Seed of Destruction címmel. Ez utóbbi szolgált del Toro forgatókönyvének alapjául is. A Pokolfajzat-képregények nem jelentek meg folyamatosan, helyettük időről időre az utcára kerülő, limitált példányszámú kiadványokat nyomtattak, a gyűjtők nagy örömére.

A közelmúlt nagy sikerű képregény-filmjei után pedig immár a mozikban is találkozhatunk a nagydarab, érző szívű Pokolfajzattal, aki szarvaitól megszabadulva küzd a gonosz ellen, az emberiség oldalán. Az egyszerűnek tűnő történet ennél egy hajszálnyival bonyolultabb, s del Toro rendezésében igyekszik hű maradni Mignola elképzeléseihez, akivel a rendező szorosan együttműködött a forgatás során.

A sztori szerint a második világháború során a nácik egy sötét szertartás keretében meg akarják idézni a Káosz hét istenét, azonban a rituálé közepette amerikai támadás éri őket. A pokolba vezető térkapu idő előtt bezárul, s csupán egy tetőtől talpig vörös csecsemő érkezik rajta keresztül, homlokán két szarvval. A különös kisdedet Az elefántember főszerepéért Oscar-díjra jelölt John Hurt által alakított Bruttenholm professzor veszi pártfogásába, aki Roosevelt elnök látnoki tanácsadójaként dolgozik. Később, az immár 80 éves professzor - Xavier doktorhoz hasonlóan - paranormális képességekkel rendelkező tanítványai körében tengeti napjait.

A Pokolfajzat - akit az Elveszett gyerekek városá-nak Valakijét is megszemélyesítő karakterszínész, a kiváló Ron Perlman formál meg - eddigre már emberi(bb) méretű testben tengeti mindennapjait, s annak érdekében, hogy jobban be tudjon illeszkedni, még a szarvaitól is megszabadul. A hatvan éve létező lény azonban egy tinédzserfiú lelkivilágával rendelkezik, emellett bolondja a gyorséttermeknek, s titkon szerelmes Bruttenholm professzor másik felfedezettjébe, a pirokinetikus képességekkel bíró Liz Shermanbe, akit a Kegyetlen játékok-ból ismert Selma Blair kelt életre.

Mindeközben azonban az egykor a nácik szolgálatában dolgozó Ilsa és a szadista elmebeteg Kroenen egy újabb rituálé során visszahoznak az életbe egy veszedelmes gonosztevőt, majd elindulnak, hogy Pokolfajzatot visszatérítsék a gonosz oldalára, s segítségével leigázzák a világot. Természetesen az amerikai trashkultúrán felnövő rosszaságnak lesz egy-két keresetlen szava távolba szakadt rokonaihoz.