A nívós filmfesztivál sajtóvetítésén a megjelent újságírók hangot adtak nemtetszésüknek a 37 éves színésznő nagy vihart kavart filmjét illetően. Később a műben szereplő Lauren Bacall kelt ki egy újságíró ellen.

A Sir Ben Kingsley főszereplésével leforgatott Szexi Dög-öt is jegyző Jonathan Glazer Birth című filmje alaposan megbolygatta a kedélyeket. A thriller-elemeket sem nélkülöző dráma főszereplőnője, az Oscar-díjas Kidman által alakított özvegy Anna meg van róla győződve, hogy elhunyt férje egy tízéves kisfiú testében él tovább. A film sajtóvetítésen megjelent szakújságírók hangos huhogással és fütyüléssel adtak hangot nemtetszésüknek.

A negatív reakció ellenére a Birth a velencei filmfesztivál egyik legígéretesebb alkotása, s többen Glazer művét tippelik esélyesnek a legjobb filmnek járó Arany Oroszlán-díj elnyerésére is. A Guardian brit napilap filmkritikusa, Geoffrey Macnab szerint a Birth egy: "elegáns, intelligens dráma, amelyet leginkább Hitchcock Szédülés című thrilleréhez lehet hasonlítani".

A Birth-t csütörtök este mutatják be a fesztivál közönségének. A vetítésen részt vesz Nicole Kidman, valamint az Oscar-díjra jelölt díva, Lauren Bacall, aki a főszereplő Anna édesanyját alakítja Glazer filmjében. A premiert szigorú biztonsági intézkedések előzik meg, ugyanis a szervezők nemrégiben néhány hamisnak bizonyult telefonhívást kaptak, amelyben bombatámadással fenyegették meg őket.

Bacall, akivel Kidman korábban együtt dolgozott Lars von Trier Dogville-jében is s akivel a vörös hajú ausztrál színésznő jó barátságban van, kiigazította a legnépszerűbb brit reggeli tévéműsor riporterét, aki "legendás színésznő"-nek nevezte Kidmant.

"Egy legendás színész mindenképpen idősebb, mint Nicole" - mondta Bacall a fesztiválon adott számos interjúja egyikében. "Nicole nem legenda, csupán egy kezdő. Nem lehet legendás színésznő, ahhoz még túl fiatal."

Danny Huston és Nicole Kidman a Birth című filmben

"Nagyon szeretek fiatalokkal dolgozni" - nyilatkozta a Kidmannel közösen adott interjú során a 79 éves díva. "Nicole és én együtt forgattuk a Dogville-t, ahol jó barátság szövődött közöttünk. Most is remek a kapcsolatunk a kamerák előtt és a rivaldafénytől távol egyaránt."

A hűvös szépséget árasztó Bacall nem tagadta meg önmagát, amikor - a film többi szereplőjével egyetemben - arról kérdezték, hogyan szeretne reinkarnálódni, ha választhatna.

"Elnézést, de ez egy meglehetősen sekélyes kérdés" - tett pontot a beszélgetés végére Humphrey Bogart egykori neje.