Almodóvar, a szenvedélyek krónikása

2006.09.06. 17:42

Eredeti cím: Laberinto de pasiones

Szereplők: Cecilia Roth, Imanol Arias, Helga Liné, Marta Fernández Muro, Antonio Banderas

Almodóvar csodálatos világa: iszlám terroristák, nimfománia, családon belüli erőszak, amor de cloaca

Nézz még több képet a filmből!

A nők: A főhősnő, Sexilia nimfomán, már a bevezető képsorokban azt láthatjuk, amint kéjesen vonul az utcán napszemüvegében az arra jövő férfiak ágyékát vizslatva. Formabontó megközelítés, hiszen mindennapos esemény az ilyesmi - csak éppen fordított nemi szereposztásban. Sexilia szexuális szokásai egy igazi mediterrán macho férfiéhoz hasonlíthatók, ez akkor változik meg, amikor személyiségét és életét átruházza a vegytisztító lányára, Quetire, aki korábban saját anyját volt kénytelen helyettesíteni apja ágyában.

A férfiak: A képzeletbeli Tiran trónörököse Madrid buzibárjaiban bujkál, majd egy punkegyüttes énekeseként vonul inkognitóba. Közben iszlám terroristák keresik, hogy eltegyék láb alól, egyikük (Antonio Banderas legelső szerepében!) azonban már egész közelről megismeri. A herceg váratlan fordulatként beleszeret Sexiliába, és közös, szexuális devianciáktól mentes jövőt terveznek. A filmben maga Almodóvar is feltűnik, amint sikkesen énekel és illegeti magát a színpadon.

Feledhetetlen: Miután Quetit egy plasztikai sebész Sexiliává varázsolja, kettesben, teljesen egyforma külsővel egyeztetik további terveiket. Később láthatjuk, amint a doppelgänger (saját perverz apja elől menekülve) kigyógyítja Sexilia apját, dr. de la Penát impotenciájából.

Értékelés: A szenvedélyek labirintusa egy az egyben kimeríti a "trash" műfaj fogalmát, a címhez hű rengeteg szerteágazó szál és sokkoló jelenet bőven tartogat komikus csúcspontokat, és meghökkentősége miatt a film méltán élvez kultikus státust Spanyolországban (és az Odeon-Lloydban), ám meg kell jegyezni, hogy összességében a kevesebb több lett volna.

(még a mozikban,  DVD-n kölcsönözhető és megvásárolható)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK