Almodóvar, a szenvedélyek krónikása

2006.09.06. 17:42

Eredeti cím: Carne trémula

Szereplők: Liberto Rabal, Javier Bardem, Francesca Neri, Angela Molina, Penelope Cruz

Almodóvar csodálatos világa: végzetes lövések, mozgássérült kosárlabdabajnok, elcserélt életek

A nők: Az Eleven hús egyfajta újrakezdés Almodóvar karrierjében. Lehet kitörési kísérletnek nevezni az említett alkotói válságból, de be lehet annak is tudni, hogy egy sikeres pályafutás fordulópontján a rendező egyszerűen megengedhette magának a kísérletezést. Ennek megfelelően csupa új színésszel dolgozott, és az új színésznők által alakított női karakterek is újak. Visszafogottak, gyakran háttérbe szorulnak, sőt izoláltak. A főszereplőnő Francesca Neri Elena szerepében, aki egy szerencsétlen kimenetelű lövöldözés következményeként elveszíti újdonsült barátját, Victort, aki börtönbe kerül. Később Elina hozzámegy a lövöldözésben lebénult rendőrhöz, Davidhez. A mostani kedvenc női szereplő, Penélope Cruz villanásnyi szerepben tűnik fel, karaktere előképe a Mindent anyámról terhes apácájának.

A férfiak: Az Eleven hús férfi szereplői meglepő módon egytől egyig hagyományos, polgári életet élő, heteroszexuális karakterek, ami azzal magyarázható, hogy nem Almodóvar agyának szüleményei, hanem a forgatókönyv alapjául szolgáló Ruth Rendell-regény kreatúrái. Victor és David összecserélt élete viszont nem túl egyedi ötlet, erre már láthattunk több filmes példát, akkoriban éppen a hollywoodi Ál/arc című filmben. Spanyolország egyik legkiválóbb színészének, Javier Bardemnek a jelenléte mindenesetre szerencsés választás, és csodálkozásra is ad okot, hogy hogyan nem találtak már korábban egymásra Almodóvarral.
 
Feledhetetlen: A film plakátja (amely önmagában egyébként sokkal "almodóvarosabb", mint a film maga).

Értékelés: Igazi kakukktojás az életműben, bár Almodóvar jó pár kulcsmomentumot megváltoztatott a regényhez képest, mégsem tette teljesen magáévá az alapanyagot, az eredmény így egy tisztességes krimi, de egy gyenge Almodóvar-film.

 

(VHS-en és DVD-n kölcsönözhető és megvásárolható)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK