Almodóvar, a szenvedélyek krónikása

2006.09.06. 17:42

Eredeti cím: Hable con ella

Szereplők: Jabier Cámara, Darío Grandinetti, Leonor Watling, Rosario Flores, Geraldine Chaplin

Almodóvar csodálatos világa: két nő, két férfi, ketten kómában

Még több kép a filmből | Almodóvar fotói a forgatásról

A nők: Nagy kérdőjel volt, hogy hogyan tovább Almodóvar számára, miután nemzetközileg is a csúcsra jutott a Mindent anyámról című filmjével. A választ pedig az Eleven hús esetében már kipróbált formula jelentette, ezúttal lényegesen nagyobb sikerrel. Új szereplők, új koncepció, valamint egy nagy trükk, amely szerint a plakáton szereplő két gyönyörű és karakteres női főszereplő a történet első negyedében egyaránt kómába kerül. Pedig mindketten elég érdekesnek tűnnek elsőre ahhoz, hogy róluk szóljon a film. Lydia nemcsak külsőre, de foglalkozását tekintve is rendkívül férfias: torreádor, Alicia pedig egy csodálatosan szép balerina, akit a régi Almodóvar-filmek klasszikus koncepciója szerint egy megszállottja zaklatni kezd.

A férfiak: Marco, aki beleszeret Lydiába, már a film első perceiben egy nem éppen férfias megközelítésben látható: elsírja magát a színházban. A másik főszereplő, Benigno (beszédes név, jelentése jóindulatú) pedig klasszikus homoszexuális karakter, anyakomplexussal megspékelve. Ehhez képest mindketten meglepetést okoznak. Mindenesetre aki "Almodóvar első férfiakról szóló filmjeként" ünnepelte a Beszélj hozzá-t, az igen hanyagul szemet huny A vágy törvénye, a Matador, a Kika és az Eleven hús felett.

Feledhetetlen: A rendező szinte minden filmjében található "film a filmben" jelenet, sőt a Rossz nevelés nagy része egy az egyben ilyen. A legötletesebb mindenesetre a Benigno ápolói hatáskörének durva túllépését szimbolizáló némafilm-jelenet az összezsugorított férfiról és szerelme testében tett kirándulásáról.

Értékelés: Szinte fényéveknyire távolinak tűnnek Almodóvar első, underground filmjei a Beszélj hozzá láttán. Hiányzik a humor, a deviancia és a szeretni való affektálás, de ha ezeken túljutunk, egy sokoldalú, érett rendező különleges filmjét láthatjuk, amely szélesebb közönséghez szól, de ugyanaz a kreatív, úttörő szellem jellemzi.
 

(VHS-en és DVD-n kölcsönözhető és megvásárolható)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK