Almodóvar, a szenvedélyek krónikása

2006.09.06. 17:42

Eredeti cím: La Mala educación

Szereplők: Gael García Bernal, Fele Martinez, Daniel Giménez Cacho, Javier Cámara

Almodóvar csodálatos világa: rosszéletű, romlott egyház (l. Áldott mélységek), megrontott transzvesztita visszatér (l. A vágy törvénye), homme fatale (l. Tűsarok), fel-feltűnő írógép (l. A vágy törvénye, Titkom virága), a rendező alteregója (l. Pepi, Luci, Bom..., A vágy törvénye), film a filmben (Kötözz meg és ölelj!, Beszélj hozzá) stb.

Forrás: Budapest Film
Nézz még több képet a filmből!

A nők: Sokadjára figyelhető meg Almodóvar filmjeiben a nemekhez kapcsolódó műfaji elkülönülés.A férfi főszereplők rendszerint thrillert, bűnügyet, tragédiát visznek a történetbe, míg a nők biztosítják a melodrámát és a komédiát. Mivel a Rossz nevelés-ben egyáltalán nincsenek női karakterek, az érzelmesség helyett kegyetlenséget kapunk, a komikus színfoltot pedig csak az a pár jelenet jelenti amikor García Bernal Julia Roberts-et megszégyenítő dámaként énekel és randalírozik "barátnőjével", a Beszélj hozzá!-ban megismert Javier Cámarával.

A férfiak: A Tűsarok-ból átemelt "homme fatale" (=a végzet férfija) ha nem is egyedi ötlet, de a film legerősebb motívuma, és a mexikói Gael García Bernal végre betölti a Banderas által hagyott űrt Almodóvar mozijában, aki persze szívesen fényképezi őt is alsógatyában. A többi központi karakter is régi ismerősnek tűnik, bár az önéletrajzi párhuzamra még sosem játszott ennyire rá - Fele Martinez gyakorlatilag magát Almodovárt alakítja.

Feledhetetlen: A színészi karrierjéért mindent bevető Ángel egy kiadós mulatozás után a rendező villájának úszómedencéjében folytatja a homoszexuális rendező megpuhítását. Míg a kamera kéjesen időzik a két színész testén, arcrezdüléseikből már érzékelhetjük a bizalom kölcsönös hiányát, a gátlástalanul ambíciózus Ángel pedig egy pár másodperces merülés során el is árulja magát - legalábbis a nézőknek. Ők viszont még nem sejtik, hogy a ravasz "film a filmben" dramaturgia az ő eszükön is túljár végül.

Értékelés: Best of Almodóvar. Így összegezhető az önéletrajzi elemeket az eddigiekhez képest legegyértelműbben feldolgozó film. A célja persze világos: az Oscar- és a temérdek egyéb díj után meghódított jóval szélesebb közönséggel megismertetni az igazi Almodóvart. Átköltözni a Cirko-Gejzírből a Mammutba, és összefoglalni a sokszor megkezdett, de félbehagyott szálakat. Az eredmény felemás volt, sok új rajongó megriadt, de őket visszahódítja majd a Volver.
 
 

(DVD-n kölcsönözhető és megvásárolható)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK