Almodóvar, a szenvedélyek krónikása

2006.09.06. 17:42

Eredeti cím: Entre tinieblas

Szereplők: Cristina S. Pascual, Julieta Serrano, Marisa Paredes, Carmen Maura, Chus Lampreave

Almodóvar csodálatos világa: heroinfogyasztó, leszbikus apácák, musicalbetétek, tigris mint a zárda háziállata

A nők: Almodóvar kedvenc színésznőinek igazi "aranycsapat" összeállítását láthatjuk az apácák szerepeiben. Julieta Serrano zseniális, visszafogott alakításában a főnővér beleszeret a nightclub-énekesnő Yolandába, aki a rendőrség elől keres menedéket a zárdában, ahol a nővérek nem éppen hagyományos módon vezekelnek bűneikért. Csatornapatkány nővér például titokban ponyvaregényeket írogat, ez a motívum később a Titkom virágá-ban részletesebb kidolgozásra kerül. Kevesen tudják egyébként, hogy a Whoopi Goldberg-féle - lényegesen szolidabb - Apáca-show alapjául is az Áldott mélységek szolgált.
    
A férfiak: Férfiak jószerével nincsenek is a filmben, leszámítva talán a Perdita nővér által háziállatként tartott tigrist, akit Erosnak kereszteltek. Egy villanásnyi szerepben feltűnik Almodóvar is, de a saját papneveldés múltjára való utalás enélkül is teljesen egyértelmű.

Feledhetetlen: Ez az a típusú film, ahol a néző nem tud elégszer felkiáltani, hogy "Ezt nem hiszem el!", a legkirívóbb mégis a két zenés betét. Yolanda és a főnővér fergeteges duettje után például az anya így udvarol: "Ma reggel nagyon csinos vagy... a külső romlásban különös szépség van!" - majd felnéz a falra, ahol Ava Gardner, Brigitte Bardot és Marylin Monroe képei láthatók többek közt - "Jézus nem a szentekért halt meg a keresztfán, hanem a bűnösökért... és értük is támadt fel" - majd mindketten rábuknak a közben előkerült kokainra.

Értékelés: A korai trash-korszak és Almodóvar érettebb időszaka között a legszerencsésebb átmenet, hiszen bizarr, meghökkentő jelenet akad bőven, a jellemek azonban kidolgozottak és teljesek. A kameramunka az első két film koszos, dokumentarista stílusához képest teljesen letisztult és profi: hosszas közeli képekben időzik a szereplők arcán, ezzel fokozva az intimitást és kiemelve a csodálatos színészi játékot.
 

(DVD-n kölcsönözhető és megvásárolható)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK