Almodóvar, a szenvedélyek krónikása

2006.09.06. 17:42

Eredeti cím: Qué he hecho yo para merecer esto?!

Szereplők: Carmen Maura, Chus Lampreave, Ángel de Andres López, Verónica Forqué

Almodóvar csodálatos világa: hamisított Hitler-életrajz, pedofil fogorvos, leguán mint háziállat, drogdíler gyermek, vízzel üzletelő nagymama

A nők: Almodóvar bevallottan anyjáról mintázta a nagymama, lánytestvéreiről és azok barátnőiről pedig Gloria karakterét. Noha a film nem önéletrajzi jellegű, ízelítőt ad abból, hogy mégis milyen atmoszféra elől menekült a rendező a fővárosba. Gloria analfabéta, takarítónőként dolgozik, és három generációval kell megbirkóznia egy fedél alatt, tehát teljesen atipikus Almodóvar-hősnő, mégis egy asszony a teljes idegösszeomlás szélén. A párhuzam az Asszonyok... Pepájával adja magát, de míg Pepa a maga ura, és kedvére üvöltözhet és kiborulhat, addig Gloria a családon belül magányos, így az elfojtottság miatt a végkifejlet is jóval szélsőségesebb.

A férfiak: Antonio, a családfő taxisofőr, és igazi pater familiasként zsarnokoskodik családja felett, miközben egy német énekesnőért dobog a szíve. A gyerekek tragikomikus színfoltot jelentenek a neorealista közegben, Toni a szomszéd kurvával bonyolít le különböző ügyleteket, és heroint árul, a koraérett homoszexuális Miguelt pedig eladja a család egy pedofil fogorvosnak.
 
Feledhetetlen: A nagymama által háziállatként a családba hozott gyík minden feltűnése komikus színfolt, főleg, hogy neve "Dinero" (pénz), így minden alkalommal, amikor elbóklászik, rákezd kántálni a nagyi, hogy "Hol van a pénz? Hol van a pénz?", ami meglehetősen ironikus, főleg, hogy a kispolgári miliő tökéletesen kidolgozott díszletei egyébként elkerülik a paródiába hajlást.

Értékelés: Almodóvar végleg eltávolodik az underground világától, ám kedvelt motívumait sikerrel alkalmazza teljesen más közegben is, Carmen Maura játéka pedig egy újabb parádés főszerepben élvezhető.

(DVD-n kölcsönözhető és megvásárolható)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK