Almodóvar, a szenvedélyek krónikása

2006.09.06. 17:42

Eredeti cím: La Ley del deseo

Szereplők: Eusebio Poncela, Antonio Banderas, Carmen Maura

Almodóvar csodálatos világa: szerelem - vágy, hatalom - dominancia, művészet - valóság

A nők: A vágy törvénye sok szempontból a Rossz nevelés előképe; a főszereplők felállását illetően szinte teljesen, így a fő női karakter is valójában férfi. Tina Tinónak született és gyermekkorában apja, majd az egyházi iskola papjának szexuális igényeit elégítette ki. Összezavarodva és meggyűlölve saját testét, átoperáltatja magát, és színésznőként tengődik. Rövid epizód, amikor Tina visszalátogat régi iskolájába, és szembesíti a papot múltjukkal és jelenével. A Rossz nevelés 18 évvel később pont erre a fő motívumra épül.
 
A férfiak: Pablo elkerülte bátyja/nővére sorsát, és lényegében burokban nőtt fel, igazi anyuci kisfiaként. Sikeres filmrendező (lásd ismét a Rossz nevelés-t), és kedvére válogat a férfiak között. Antonióról (ismét Banderas) keveset tudni, de a régi Almodóvar-figurák dekadenciájára emlékeztet, az irónia nélkül. Első találkozásukkor leszögezi Pablónak, hogy rajong a filmjeiért, de nem fekszik le férfiakkal. Két perc múlva utánarohan, és közli: "Győztél!". Innen hasonló tempóban változik az eredeti álláspontja, és Pablo megszállottjává válik - végzetes következményekkel. Antonio Banderas ösztönös játékát Almodóvar egyébként egy vadállathoz hasonlította, hosszú együttműködésük csúcspontja ez a film, és időskorában Banderas biztosan A vágy törvényé-ben nézi majd vissza legszívesebben fiatal önmagát.

Feledhetetlen: Egy forró madridi éjszakán hazafelé bandukol a kis család. Ahogy elhaladnak egy az utcát locsoló takarítómunkás mellett, Tina kéjesen a vízsugár alá veti magát: "Gyerünk, ez az! Ne légy félénk, spriccelj le!" - kiabálja, miközben erotikus mozdulatokkal mosakszik. A jelenet varázsát adja, hogy Tina még nem tud betelni saját újdonsült női mivoltával, látszik, hogy minden porcikája élvezi ezt a kitárulkozást, közben pedig két egyértelmű utalást is fellelhetünk. Egyrészt Marilyn Monroe legendás jelenetére a Hétévi vágyakozás-ból, amikor a metróalagútból feltóduló levegő felfújja a színésznő szoknyáját, másrészt azonban lehetetlenség nem asszociálni a Pepi, Luci, Bom... pisilős jelenetére.
 
Értékelés: Az önéletrajzi elemek és az emberi viszonyok kiváló abrázolása miatt Almodóvar legjobb és legfontosabb filmjei között emelhető ki A vágy törvénye, különösen érdekes a Rossz nevelés furcsa ikerpárjaként. Sajnos egyelőre sem a magyar mozikban, sem a videótékákban nem lelhető fel egykönnyen.

(még a mozikban,  DVD-n kölcsönözhető és megvásárolható)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK