Almodóvar, a szenvedélyek krónikása

2006.09.06. 17:42

Eredeti cím: Mujeres al borde de un ataque de nervios

Szereplők: Carmen Maura, Fernando Guillén, Maria Barranco, Julieta Serrano, Antonio Banderas, Rossy De Palma

Almodóvar csodálatos világa: Noé bárkája a télikertben, siíta terroristák, gaspacho, "sipítozó kurvák", kitépett telefonzsinórok

A nők: Almodóvar ódája a női nemhez, amely alapján minden nő magára ismerhet, és minden férfi felismerheti, hogy mit imád és mit gyűlöl a nőkben. A film szíve és lelke Pepa (természetesen Carmen Maura alakításában), akinek a feje tetejére áll az élete, miután szakít Ivánnal, a vén kujonnal. Színpompás lakása a bonyodalmak közepette benépesül: barátnőjével, Candelával, aki siíta terrorista szerelme miatt bujkál a rendőrség elől, Iván volt feleségével, a szociopata Luciával, rendőrökkel, Iván fiával és annak menyasszonyával. Parádésak a női mellékszereplők is: a túlbuzgó, Jehova tanúja házmesternő, Paulina Morales ügyvédnő, vagy a fogadatlan prókátor recepciós ("Ez nem tanul, nem tanul! Bezzeg, ha olyan tapasztalt lenne, mint én!")

A férfiak: Ironikus, hogy a végig a nők világában játszódó film témája szinte szünet nélkül a férfiak. Persze elég vicces meglátni ehhez képest Ivánt, a vágy tárgyát, akit egyébként szinte soha nem mutatnak egész alakjában, a repülőtéri fináléban viszont egyértelművé válik, hogy mennyire szánalmas figura. Bár intő jel lehetne korábban az is, hogy Pepával nem azzal a mondattal szakít, hogy "Nem szeretném, ha boldogtalan lennél!" hanem, hogy "Nem szeretném hallani, hogy boldogtalan vagy!"

Feledhetetlen: A film tele van felejthetetlen momentumokkal, de a történet szempontjából is kulcsjelenet Pepa álma, amelyben a szívdöglesztőnek semmiképpen sem mondható Iván ráérősen sétálgat szebbnél szebb nők sorfala előtt, és mindegyiknek odavet egy-egy mondatot. A jelenet tisztelgés Fellini előtt, hiszen A nők városa című filmjére utal.

Értékelés: Máig a legjobb és legszórakoztatóbb Almodóvar-film. A különböző filmes műfajok és az abszurd színház tökéletes ötvözése meghozta a nemzetközi áttörést is, valamint egy legjobb külföldi film Oscar-jelölést. Sajnos azonban a díjkiosztót követően a rendező és múzsája csúnyán összekaptak, és a soha nem tisztázott konfliktus miatt Carmen Maura egészen mostanáig nem szerepelt többet Almodóvarnál.
 

(DVD-n kölcsönözhető és megvásárolható)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK