Almodóvar, a szenvedélyek krónikása

2006.09.06. 17:42

Eredeti cím: !Átame!

Szereplők: Antonio Banderas, Victoria Abril, Francisco Rabal, Julieta Serrano, Rossy de Palma

Almodóvar csodálatos világa: ideggyógyintézet, telefonzsinóron kilógatott kábítószerfüggő pornósztár, emberrablás

A nők: Victoria Abrilban Almodóvar új kedvenc színésznőre lelt egy átmeneti időszakra. Marina, a pornósztárból lett színésznő is magányos, útja azonban nem egy kapcsolatból kifelé vezet (mint Pepáé az Asszonyok...-ban vagy Gloriáé a Mit tettem...-ben), hanem az absztrakt szituáció ellenére is éppen egy boldog kapcsolat felé. A fogvatartó és foglya között szövődő szerelmet óriási tiltakozás fogadta feminista csoportok részéről, az explicit szexjelenetek pedig felháborodást és legszigorúbb korhatár-besorolást eredményezték az USA-ban, holott relatíve visszafogott a szeretkezések ábrázolása a filmben, ahogy a kamera szinte mindig a szereplők arcára koncentrál, ami Marina pornós múltját figyelembe véve sokkal kifejezőbb.
  
A férfiak: A pszichiátriáról szabadult Ricky karaktere A vágy törvénye mellett Antonio Banderas másik legjobb szerepe. Ricky teljesen őrültnek tűnik, mégis ellenállhatatlan, és A vágy törvényé-nek megszállottjával ellentétben itt fokozatosan pozitív szereplővé válik, ahogy a túszdráma is romantikus komédiába fordul át. Banderas azonban sajnos utoljára látható Almodóvar-filmben, hiánya még sokáig kísérti a rendezőt, a Kiká-ban és az Eleven hús-ban is érte kiált egy-egy férfifőszerep.

Feledhetetlen: A fogság kezdetén Marina szabadulni próbál, és hozzávág egy poharat Rickyhez, aki erre vadul megragadja és magához szorítja a lányt, és ahogy egymásra néznek, szinte azonnal felizzik közöttük a szenvedély, majd Ricky szeliden előadja terveit: "Próbáltam beszélni veled a forgatáson. Nem figyeltél rám. Muszáj volt, hogy elraboljalak, hogy megismerj. Biztos vagyok benne, hogy idővel ugyanannyira fogsz szeretni, amennyire én szeretlek. 23 éves vagyok, 50 000 pezetám van, senkim sincs az egész világon, de jó férjed akarok lenni, és jó apja a közös gyerekeinknek." A jelenet és a szituáció A lepkegyűjtő-re emlékeztet, azzal a különbséggel, hogy ekkor válik nyilvánvalóvá, hogy Ricky szándékai "tisztességesek", és azt akarja, hogy Marina is belészeressen.

Értékelés: Az optimista és romantikus végkifejletnek köszönhetően a Kötözz meg és ölelj! valójában egy fordított Almodóvar-történet, ahol a szereplők a tragédiákat és a devianciát maguk mögött hagyják. Ez az újítás még inkább különlegessé teszi az egyébként is kiváló kamaradarabot.
 

(ritkaság, Angliából megrendelhető DVD-n, vagy TV-ben, klubvetítéseken el lehet csípni)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK