Almodóvar, a szenvedélyek krónikása

2006.09.06. 17:42

Eredeti cím: Tacones lejanos

Szereplők: Victoria Abril, Marisa Paredes, Miguel Bosé, Pedro Diez del Corral

Almodóvar csodálatos világa: női börtön, világsztár díva, a világsztár díva transzvesztita imitátora, piros tűsarkú cipellők

A nők: Egy újabb film csak róluk. Az Asszonyok... és a Mindent anyámról szerencsés keresztezése extra dózis melodrámával. Rebeca 15 éve nem látta énekesnő anyját, aki annak idején a mostohaapuka cseles eltávolítása ellenére is elhagyta őt, és Mexikóban telepedett le. Visszatérésekor Rebeca egy anyát vár, de helyette ismét csak egy dívát kap.

A férfiak: Manuel Rebeca férje, de korábban Becky szeretője volt, ami szintén azt bizonyítja, hogy Rebeca mindent akar, ami az anyjáé. Dominguez pedig az eddigi legsokoldalúbb férfi karakter: költő, rendőr, Becky-imitátor transzvesztita és Rebeca udvarlója is egyben. Minden egyénisége mögött egy újabb rejtőzik. Így nem csoda, hogy amikor megkéri Rebeca kezét, az kifakad: "Hozzádmenjek? És mégis melyikőtökhöz: Hugóhoz, Femme Letalhoz vagy a nyomozó úrhoz?" A férfi válasza: "Mindháromhoz". Érdekes, hogy ugyanezt a formulát használja a Rossz nevelés-ben is Almodóvar Juán/Ángel/Ignacio/Zahara esetében.

Feledhetetlen: A zene kiemelt szerephez jut szinte minden Almodóvar-filmben, akár a színpadon hangzik el, akár érzelmeket tolmácsol. Rebeca és Becky között az anya-lánya kommunikáció abszolút nem működik, a hűvös fogadtatás után csak akkor törik el a mécses mindkettőjüknél, amikor felhangzik Becky korai sikere, a "Piensa en mi" (Gondolj rám), amelynek minden sora jelentést hordoz a két nő viszonyát illetően. Sokatmondó persze az is, hogy a szerelmes dalt eredetileg egy férfi énekli egy nőnek.

Értékelés: A film vége szokás szerint nyitva hagyja a főhős sorsa alakulásának különböző lehetőségeit. A vágy törvényé-nek záró képsoraira utal amint Rebeca anyja halálos ágya mellett ül, ám ezúttal mégis optimisták lehetünk az ő sorsával kapcsolatban. Hiszen ha hozzámegy Dominguezhez, aki előadóművészként Beckyre emlékezteti, valóra válhat legtitkosabb álma, hogy "az anyjával" házasodik össze, aki szereti őt. A Tűsarok-kal Almodóvar minden eddiginél érzelmesebb területre tévedt, a giccset és az eltúlzott melodrámát bátran adagolja, ami mégis meglepően működik, nem utolsósorban a két főszereplőnő magával ragadó játékának köszönhetően.

(VHS-en kölcsönözhető ritkaság, Angliából megrendelhető DVD-n)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK